АМАРАНТ 200 гр. ЗДРАВНИЦА
Информация
Амарант (Amaranthus) е вид едногодишно растение, близко до познатото у нас щир. Амарантът достига височина до 2 метра, отличава се с ярко оцветени листа, вариращи от тъмночервено, през пурпурночервено, розово, оранжево и дори бяло.
Хранителна стойност:
- Главната характеристика и основно предимство на амарант е високият процент протеини - около 17%. То включва всички незаменими аминокиселини, а количеството на лизин е 3 пъти по-високо спрямо другите зърнени култури. Амарант съдържа сяросъдържащи аминокиселини, значими за чернодробната функция и за нормалното развитие при новородените.
- Растението съдържа и 8% естествени мазнини, значителна част от които са ненаситени.
- 57% от съдържанието е скорбяла, а размерът на гранулите е сравнително малък. Благодарение на това се осигурява добрата водоразтворимост и по-добро преработване от храносмилателните ензими. Продуктът може да бъде добавен към хранителния режим на малки деца и хора със стомашно-чревни проблеми.
- В семената се съдържа витамин Е, който е добре познат като отличен антиоксидант. Също така, съдържат магнезий, калций, фосфор, желязо и фибри 2 - 4 пъти по-голямо спрямо пшеницата.
Като основно предимство на растението трябва да се изтъкне липсата на глутен, който често води до алергични реакции и непоносимост. Това го прави подходящ за индивиди, страдащи от глутенова ентеропатия. Листата на растението се отличават с добри хранителни стойности: в свежо състояние съдържат 2-4% протеин, витамин С (80-200 mg/100 g), каротиноиди (3-5 mg/100 g), както и значими количества калций, калий и магнезий.
Полезни свойства:
Набавя антиоксиданти:
Амарантът е богато наситен с фенолни киселини. Те представляват растителни съединения е антиоксидантно действие. Тези съединения съдържат хидроксибензоена киселина, галова киселина, ванилова киселина. Всички те оказват подкрепа при сърдечно-съдовите заболявания.
Овладява възпаления:
Приемът на семена от амарант съдейства за потискане синтеза на имуноглобулин - вид антитяло, борещо се с алергични възпаления.
Регулира холестерола:
Брашното от амарант покачва "добрия" (HDL) холестерол и понижава стойностите на "лошия" холестерол (LDL).
Отслабване:
Като източник на фибри и протеини, брашното от Амарант спомага за регулирането на теглото. Известно е, че високопротеиновата закуска понижава нивата на хормона грелин, стимулиращ глада. Амарантът поддържа усещането за ситост. Консумацията на брашно от амарант има диуретичен и тонизиращ ефект.
Брашното от Амарант - предназначение:
- пациенти, с глутенова непоносимост;
- хора, със стомашно-чревни неразположения;
- лица, работещи при тежки условия на труд;
- активно спортуващи,
- хора, които скоро очакват дете
- хора със здравословен и балансиран хранителен режим.
Съдържание: Семена от амарант - смлени на прах.
Продуктът е без съдържание на ГМО, глутен, добавки и химически вещества!
Хранителна стойност на 100 гр.:
- Енергия: 133 kcal; / 557 kJ
- Мазнини: 2.3 гр.
- от които наситени: 0.1 гр.
- Въглехидрати: 10.3 гр.
- от които захари:
- Белтъчини: 18.4 гр.
Употреба: Продуктът е предназначен за директна консумация или влагане в кулинарията.
Може да се приема в суров вид, като се добавя към плодови коктейли, шейкове, мюсли, салати, смутита и кисело мляко.
Брашното от амарант издържа термична обработка, така че може да бъде добавяно към печива и супи.
Характеристики:
- 100% натурален продукт.
- Съдържа семена от Амарант на прах.
- Алтернатива на пшеничното брашно.
- Естествен източник на протеини.
Произход на суровината: Украйна.
Опаковка: 200 гр.
Производител: ЗДРАВНИЦА Ню Ес Нет ЕООД, България.
Отзиви към продукт