🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Речник

Чакра

Чакра, от санскрит: „колело", в йога финоматериален енергиен център. Понятието произлиза от шактизма. Описанието на отделните чакри в тантристките текстове (Тантра) и в съвременните западни езотерични школи е твърде различно. За да може да живее, човешкото тяло се нуждае от космическа енергия. която се проявява като дишане. По главния енергиен канал на тялото (Сушумна), разположен по дължината на гръбначния стълб, се намират шест основни чакри, които подобно на регулатори събират и разпределят космическата енергия. Извън тялото, върху темето, се намира една седма чакра. В най-долната чакра подобно на змия почива висшата енергия. Кундалини, която след своето събуждане се издига нагоре и при това си движение активизира последователно всички чакри. Всяка докосната от Кундалини чакра разцъфва като лотос. Тъй като от чакрите излизат енергийни канали, нади, от този допир се заемат и съседните органи. Освен едно постоянно нарастващо чувство на щастие при всяка чакра се събуждат и особени свръхсетивни сили (Сидхи), които се повишават до чувството на върховно блаженство и при достигането до седмата чакра кулминират до свръхсъзнание.

В съвременната езотерика чакрите се схващат като вибрационни тела, които приемат, трансформират и разпределят всяка енергия, тоест освен космическата енергия също и енергията на животни, растения и минерали. Тези вибрационни тела се разглеждат в буквалния смисъл на думата като „колела", през които протича енергията. Колкото по-бързо тече тя, толкова по-бързо се въртят тези колела. Различават се негативна и позитивна посока на въртене. Ако енергиите на чакрите се въртят по посока на часовниковата стрелка, тогава се приема космическа енергия, за да бъде доведена тя до тялото. При движение в посока, противоположна на часовниковата стрелка най-фините енергии се довеждат до съзнанието. Всяко едно от тези енергийни тепа има различни цветове базиращи се на различното число на вибрация. Тъй като до тялото постоянно се довежда нова енергия а излишната се излъчва в аурата, на базата на различните или променени цветове на аурата може да се провери състоянието на отделните чакри. Ако една от чакра работи („излъчва") по-силно или по-слабо това води до неравновесие в общата система на чакрите и причинява блокада на енергията (Чакратерапия). Основните чакри с:

1. Муладхара (коренна чакра, между половия орган и ануса),

2 Свадхиштхана (сексуална чакра в областта на сексуалните органи),

3. Манипура (пъпна чакра, в пъпната област),

4. Анахата (сърдечна чакра, в сърдечната област),

5. Вишудха (гърлена чакра в средата на гърлото),

6. Аджна (Третото око, по средата на челото между веждите),

7. Сахасрара (теменна чакра. на или върху темето на тавата, тоест над грубо материалното тяло).

Освен тези класически чакри съществуват и второстепенни чакри, които са особено важни в съвременната езотерика: чакра на дланите на ръцете, Харачакра (корем), чакра на далака, чакра на тимуса.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...