ЧИА СЕМЕНА 200 гр. ЗДРАВНИЦА
Информация
Семената от чия или чиа са богати на омега-3 мастни киселини и фибри. Семената от чия са готови за консумация, без да трябва да се стриват и могат да се съхраняват в продължение на много време, без да гранясат. Една порция семена от чиа осигуряват 1/3 от необходимата дневна доза фибри. Поради високото си съдържание на омега-3 и фибри те могат да помогнат, ако искаме да отслабнем, тъй като засищат за по-дълго време и помагат на тялото да елиминира ненужните токсини.
Полезни свойства: едно от изключителните качествата на чиата са хидрофилните и свойства – тя има способността да абсорбират вода повече от 12 пъти теглото си. Способността й да задържа вода й помага да удължава овлажняването. Течностите и електролитите осигуряват средата, която поддържа живота на всички клетки в тялото. Техните концентрация и състав се поддържат така, че да останат възможно най-непроменливи. Като ядете семена от чия, запазвате влагата и регулирате по-ефикасно усвояването на хранителни вещества и течности от тялото. Запазва се електролитният баланс, тъй като телесните течности се оползотворяват по-пълноценно.Като източник на протеин, чиа се смила и усвоява много лесно при хранене. Това води до бързо пренасяне до тъканите и оползотворяване от клетките. Това лесно усвояване прави чиа много ефикасна, когато има бързо развитие на тъкани, основно при периоди на растеж на деца и юноши. Помага също за растежа и възстановяването на тъкани по време на бременност и кърмене, както и възстановяване на мускулна тъкан при атлети, щангисти и т.н.
Друго уникално качество на чиа е голямото съдържание на мазнини – тя е най-богатият растителен източник на мастни киселини омега-3. В чиа има приблизително 3 до 10 пъти концентрацията на мазнини, типична за повечето зърнени и 1,5 до 2 пъти концентрацията на протеини. Тези мазнини, ненаситени мастни киселини, са есенциални (незаменими) мазнини, които са нужни на вашето тяло да разтваря и усвоява мастно-разтворимите витамини A, D, E и K. Семената на чиа са богати на ненаситена мастна киселина, линолеиновата, която тялото не може да синтезира само.
Полезно за бъбреците: дребните семена от чия (чиа) имат способността да поемат огромни количества вода. Принципно приемът им изисква предварително накисване поне за 10 минути; за това време те могат да увеличат обема си 9 пъти. Този процес продължава и след като семената попаднат в организма – така тялото задържа и освобождава излишните течности и това улеснява бъбречните функции.
Чия при гастрит и язва: предварителното накисване на чия (чиа) е задължително, за да не се получат дразнения на стомашната лигавица.
Ако семената са подготвени правилно, те образуват маса, подобна на гел в стомаха. Този органичен гел предпазва стомашната лигавица и не позволява активиране на заболявания от рода на гастрит и язва. Чия (чиа) улеснява отделянето на шлаки и токсини и балансира чревната перисталтика. Специалистите по хранене припомнят, че по тази причина семената не бива да се консумират неподготвени.
При проблеми с щитовидната жлеза: диетолозите препоръчват при отслабена функция на щитовидната жлеза – хипотиреоидизъм, да я активираме чрез консумацията на семена от чия (чиа). Похапвайте чия (чиа) от време на време – това ще балансира работата на щитовидната жлеза, ще увеличи енергийните постъпления и ще блокира опасните възпалителни процеси в тъканите й. Това е особено важно, когато става дума за автоимунното заболяване хашимото. Както знаем, при него решаваща роля играе неправилното “включване” на имунната система срещу собствените тъкани и клетки. Приемът на чия (чиа) позволява контрол върху тези процеси и облекчаване на състоянието.
Чия против запек: вече стана дума за свойството на семената от чия (чиа) да поемат големи количества вода. Това превръща масата семена в желе, което изпълнява защитни функции за лигавиците на стомаха и червата. Подобрява перисталтиката и спасява от запек. Счита се, че приемът на семена от чия (чиа) изчиства чревните стени от задържани шлаки. Така трактът се оздравява, подобрява се кондицията и еластичността на червата.
Хранителни стойности на 100 g:
Енергийна стойност: 486 kcal / 2035 kJ
Въглехидрати: 42.10 g
от които захари: 0.00 g
Фибри: 34.4 g
Мазнини: 30.7 g
от които наситени: 3.47 g
ненаситени: 27.23 g
Протеини: 16.5 g
Сол: 0.00 g
Съдържание: сухи семена от Чия (Чиа) /Semen Salvia Hispanica/
Предназначение:безглутенова храна, подходяща за ежедневна консумация. Има ниска калорийна стойност, но създава трайно усещане за ситост. Придава сила и тонус.
Указания за употреба: за възрастни 1-2 с.л. на ден, за деца 1 с.л. на ден, предварително накиснати за 40 мин. във вода, сок или мляко.
Отзиви към продукт