ДЖАРОУ ФОРМУЛАС КВЕРЦЕТИН капсули 500 мг * 100
Информация
ДЖАРОУ ФОРМУЛАС КВЕРЦЕТИН капсули 500 мг * 100
Кверцетинът е флавоноид, който често се свързва със захарите в плодовете, зеленчуците и други растителни продукти. В най-големи количества се среща в лука, шалота, ябълките, горските плодове, гроздето, каперсите и чая. В растенията кверцетинът влияе върху ауксините - вид фитохормони или т.нар. "регулатори на растежа", които отговарят за приспособяването към условията на околната среда. Той, също така, ги защитава от UV лъчите и допринася за тяхното оцветяване.
Твърди се, че кверцетинът влияе благоприятно върху здравето в множество аспекти. Неговите нива се използват като показател, демонстриращ разликите между органично и традиционно култивираните плодове и зеленчуци. Проучване установява, че доматите, отглеждани по нормите на био земеделието, имат средно с 80% повече кверцетин от останалите. Подобен резултат по недвусмислен начин подкрепя идеята, че органично и традиционно отглежданите плодове и зеленчуци се различават и това не може да бъде забелязано с просто око.
Кверцетинът и човешкото здраве
Дискусията за кверцетина и неговите ползи за здравето трябва да започне с факта, че той ефективно защитава организма от оксидативен стрес. Това е първият и най-важен довод за неговия прием под формата на хранителна добавка.
Проучвания in vitro сочат, че кверцетинът притежава силна антиоксидантна активност и защитава лошия холестерол от окисление. И все пак, in vivo изследванията показват доста различни резултати. Вариациите в антиоксидантната активност на кверцетина най-вероятно са свързани с бионаличността му, която зависи от формата, под която се приема.
Както при повечето вещества, определяни като "антиоксиданти", трябва да се направи един по-задълбочен анализ на ползите, които кверцетинът има за организма. Най-често става въпрос за комбиниран (синергичен) ефект от всички благоприятни действия на антиоксиданта. Кверцетинът, например, влияе върху тирозин киназните рецептори, синтеза на азотен оксид и протеиновия комплекс NF-kappa-beta. Тези негови свойства със сигурност оказват широкообхватни ефекти върху тялото, които все още не са напълно проучени.
Въпреки това отдавна съществуват доказателства, че по-голямата консумация на храни, богати на флавоноиди, подобряват защитата на сърдечно-съдовата система. Същото важи и за приема на кверцетин под формата на хранителна добавка. Много изследователи твърдят, че той не само защитава от окисление липидите в кръвта, но също така контролира прикрепването на моноцити към ендотелните клетки на кръвоносните съдове. Взети заедно, всички тези негови полезни действия влияят благоприятно за нормализиране на кръвното налягане и справяне с редица други сърдечносъдови проблеми.
Що се отнася до кръвната захар, кверцетинът влияе върху активността на алдоза- редуктазата. Това е ензим, който участва в превръщането на глюкозата в сорбитол и е изключително активен при висока концентрация на кръвна захар в кръвта. Натрупването на сорбитол в нервите на периферните тъкани влошава тяхното функциониране. По подобен начин, сорбитолът може да се съсредоточи и в лещата на окото. Там той не се метаболизира, защото ензимът, който го разгражда (дехидрогеназата), не присъства в тази тъкан. И тъй като кръвният поток към и от лещите не е интензивен, те много трудно абсорбират веднъж натрупания в тях сорбитол, а това значително може да влоши здравето на очите.
Бионаличност
Както бе споменато по-горе, ползите от кверцетина за хората зависят от неговата бионаличност. Данните сочат, че когато той е свързан със захарните молекули, както е в лука, се усвоява много добре в храносмилателния тракт. Предполага се, че това се дължи на повишена му водоразтворимост или на специфични, активни транспортни механизми в червата.
Други сведения показват, че конюгатите на кверцетина и захарта в стомашно-чрвения тракт преди да се абсорбират образуват кверцетин-агликони, които могат да бъдат по-бионалични. В това твърдение има резон, тъй като агликоните са по-липофилни и по-лесно преминават в чревните ентероцити. Това е може би една от причините за това, че кверцетинът, разтворен в масло, е по-биодостъпен от този, разтворен във вода.
Тази хранителна добавка на Jarrow Formulas съдържа кверцетин (агликон) - флавоноид със силни антиоксидантни свойства. Осигурява подкрепа на сърдечносъдовата система и предпазва LDL-холестерола от окисление. Кверцетинът е част от молекулата на рутина - друг флавоноид, също важен антиоксидант.
За кого се препоръчва продуктът?
За хора, които не могат да си осигурят достатъчно кверцетин с храната, защото консумират недостатъчно плодове и зеленчуци.
Състав на 1 капсула:
- Кверцетин - 500 мг.
Помощни вещества: Целулоза, магнезиев стеарат (от растителен източник) и силициев диоксид. Капсулата е направена от хидроксипропилметилцелулоза.
Не съдържа: пшеница, глутен, соя, млечни продукти, яйца, риба, миди, фъстъци и ядки.
Продукт, подходящ за вегани и вегетарианци.
Начин на употреба:
Вземайте по 1 капсула дневно или както Ви е посъветвал Вашият лекар.
Консултирайте се с медицински специалист преди употреба на продукта, ако:
- страдате от определено заболяване;
- бременна сте;
- кърмите;
- опитвате се да забременеете;
- под 18 годишна възраст сте;
- приемате лекарства.
Опаковка: 100 капсули.
Производител: Jarrow FORMULAS, САЩ.
Отзиви към продукт