Назад до Лекуване с домашни средства

Движение и здраве

Ходенето - най-обикновеният и общодостъпен спорт, придоби особено значение в нашето механизирано време. В този вид движение участват по-голяма част от скелетните мускули, сухожилия, стави. Дори бавното ходене стимулира работата не само на сърцето и кръвоносната система, но и функциите на дихателните органи. При ходене макар и в умерено темпо, се получава своеобразна дихателна гимнастика, която увеличава обема на белите дробове и спомага тяхната тъкан да се запази еластична. Разходките влияят благотворно и върху обмяната на веществата и нервната система. Освен че създават усещане на удоволствие, те разтоварват емоционалното напрежение.

Крачката трябва да бъде свободна и ритмична и да се диша така: 2-3 крачки -вдишване - 2-3 крачки - издишване. Връщайки се към къщи, да не се хуква към асансьора - изкачването на стълби и поне 3-4 етажа е също прекрасна тренировка за мускулите и сърцето.

От далечни времена се знае, че физическите упражнения са необходими както за подобряване на здравното състояние, така и за емоционалния тонус на човека. Това е особено валидно за нашето съвремие. И тъй като профилактиката е за предпочитане пред лечението, нека не се забравя, че само системните упражнения могат да направят организма устойчив срещу простудните заболявания. До голяма степен зависи от самия човек дали ще бъде здрав и ще се наслаждава на енергичен живот до старини или ще изпадне в отпуснато и вяло съществуване. Борбата за здраве чрез правилно хранене и физически упражнения всеки води сам. Доказан факт е, че сърдечно-съдовите заболявания съпътстват лишения от двигателна активност живот. Половин час упражнения дневно - това е капиталовложение, тъй като този половин час ще донесе 10 часа здраве, подвижност, енергия.

Преди да започнете физическите упражнения, обърнете се за съвет към лекуващия лекар. Набележете си програма за упражненията. Удължавайте времето бавно и постепенно. Помнете, че упражненията трябва да се изпълняват с удоволствие, лекота и без напрежение.

Ако у вас се появи неспокойствие и възникнат съмнения - споделете ги с вашия лекар, но никога не мислете, че отслабналото

сърце непременно означава прощаване с активния  живот, който е главното удоволствие от човешкото съществувание.

И ТАКА, КАК ДА ЗАПОЧНЕМ, КАКВО ДА ИЗБЕРЕМ?

  1. Гимнастически упражнения
  2. Ходене - минимална „доза" - 10 000 крачки дневно
  3. Ски и плуване
  4. Бягане

Според известния кардиолог Алберт Воленбергер, за човек, който бяга системно, е малко вероятно да получи инфаркт на миокарда.

Нека се спрем повече на бягането. Издържливостта - това е способността на човека да работи продължително. А тя, както вече казахме, се създава чрез развитие на сърдечно-съдовите и дихателните органи и системно тонизиращите упражнения за цялата мускулатура.

Кога и как да се бяга? Ето как отговаря на този въпрос бегачът на дълги разстояния Артур Лидиърд:

„Кой? Който е от 6 до 106 години от мъжки или от женски пол. Кога? Веднъж дневно, ако можете да откраднете време. Да повторите означава не само да подобрите резултатите, но и да получите повече удовлетворение" .

Оздравителното бягане се изпълнява с лека, еластична крачка и свобода на движенията, с леко приведено напред тяло, Основно изискване е постигането на лекота и плавност в движенията.

От упоритостта и постоянството зависи за колко време ще се овладее най-рационалният индивидуален начин за бягане. Обикновено това става най-много за десетина дни.

ЕТО НЯКОЛКО ПРАВИЛА ПРИ БЯГАНЕТО ЗА ЗДРАВЕ:

  1. Стремете се към лекота. Бягайте с къси и учестени крачки.
  2. Бягайте с леко приведено напред тяло, изправена глава и стегнат корем.
  3. Дишайте пълно и ритмично. Вдишвайте на 3-4 крачки с полуотворена уста.
  4. Бягайте с меки и удобни обувки, леки и свободни дрехи.

А сега да се спрем на бавното бягане. Бавното бягане, независимо от възрастта, а и от здравословното състояние, може да върне този неоценим дар - физическата издържливост и жизнеността не само на тялото, но и на духа. Но ще повторим: първото и най-важно условие - преди да започнете, консултирайте се с вашия домашен лекар!

За неподготвения бегач се препоръчват минимални начални пробези. Отделете се за 5 минути от вашия дом и се върнете назад. Започнете и продължавайте бягането леко. Нека организмът ви да почувства полза от работата, с която го натоварвате. Главната ви цел да бъде редовно бягане в границите на вашите възможности. Ако го правите всекидневно от 15 до 30 минути, двойно ще увеличите еластичноста и вместимостта на кръвоносните си съдове.

Може да се бяга навсякъде - на излизане от къщи, в града, селото, на улицата, в което и да е помещение у дома. Да се тича на място, в продължение на 3-5-7 минути без почивка, като ръцете, раменете и главата са свободни.

Бягането, съчетано с уравновесена диета, помага и за намаляване на телесното тегло. Храната снабдява организма с химически вещества, от които се изграждат мускулите, костите, тъканите на тялото, кръвните клетки. Основни вещества за нас са белтъчините, мазнините, въглехидратите и солите. Живият организъм се нуждае и от допълнителни вещества - витамините.

Бягащите за здраве са единодушни - от както го упражняват, не са се простудявали, не са боледували дори от хрема, а нервните си напрежения контролират много по-леко, отколкото преди. Бягането е най-доброто средство срещу умствена умора, дори по-добро от здравословния сън.

Рейтинг:

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...