Назад до Речник

Христос

Христос, гръцки превод от староеврейски месиас = „Богопомазания"; в християнството това е Синът Божий и прозвище на Исус от Назарет, носител и център на откровенията в книгите на Новия Завет (Библия). Значението на Христосза езотериката осъзнава Щайнер. който на базата на духовно прозрение, почерпено от Акашовата хроника, твърди, че е имало двама Исуса. Нито едно от тези две момчета, които тогава по тайнствен начин се слели в едно момче Исус, обаче не било Христос. Той се родил чак на 30-годишна възраст при кръщението в Йордан. Азовата същност на Исус напуснала тялото и то било заето от божествената Христова същност.

Находките от Кумран дават нов тласък на старата теза в езотериката, че Исус бил есен. Тази секта, чието име се извежда от арабски асая (лекар, лечител), била така високо ценена заради необикновените способности на нейните членове в лечителското изкуство, че в Египет ги наричали "терапевти" (гръцки: "лечители") В живота на Исус лечението на болести също заема широко място и понякога той дори определя себе си като лекар. Към това се прибавя и пълното съвпадение между думите на Исус в Нов Завет и текстовете от Кумран. Така есените наричат себе си „бедни духом ", което буквално се повтаря от Исус в проповедта на планината (Нов Завет, Мат. 5, 3). Практиката на причастието Исусово и ритуалът на причастието у есените също показват преки паралели. В текстовете от Кумран също се казват думите, че „нашите грехове прободоха месията", и се споменава за един „учител на справедливостта", който бил „убит от един престъпен свещеник" и „ще възкръсне в края на дните".

Многобройните паралели между християнството и будизма подтикват още в края на миналия век Нотович да изкаже твърдението, че в младежките си години Исус е живял в Индия Още в 1836 Ф. Норк (в книгата си Brahminen und Rabbinen) се опитва да докаже родството между евреите и индийците. Според ученията на ислямската секта Ахмадийя след разпъването на кръста и възкресението Исус отишъл в Индия, където умрял (в Шринагар) и бил погребан.

Рейтинг:

Отзиви

Анонимен
Vse eresi nishto normalno. Nqmat sram da hulqt BOG.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...