ПАНТЕТИН 450 мг * 60 капсули
Информация
ДЖАРОУ ФОРМУЛАС ПАНТЕТИН капсули 450 мг * 60
Пантетинът е производно на витамин В5. В човешкия организъм той се превръща в ацетил коензим A (CoA) - централен "носител" на протеини в клетъчния метаболизъм. За да осъществява своите функции, витамин В5, известен още като пантотенова киселина, трябва да се свърже с молекулата на цистеамина, съдържаща свободна сулфхидрилна (SH) група. Тогава се образува неговата активна форма. Пантетинът при постъпването му в организма вече е свързан с цистеамин, вследствие на което е по-метаболитно активен от пантотеновата киселина.
Пантетинът е важен за производството на CoA - необходим кофактор в над 70 различни биохимични реакции в тялото, сред които окисляване на мастните киселини, метаболизъм на въглехидратите, синтез на ацетилхолин и детоксификация на черния дроб. Като непосредствен предшественик на коензим A, той би бил по-полезен за организма в сравнение с пантотеновата киселина, която първо трябва да бъде активирана от съответните ензими.
Коензим А и липиден метаболизъм
Действията на пантетина за подпомагане на правилния липиден метаболизъм все още не са напълно разяснени и подкрепени с научни доказателства, но влияние очевидно се упражнява от ензимите, участващи в синтеза на холестерол и въглехидратния метаболизъм. Всяка молекула коензим А се образува от молекулата на пантетина. Процесът е следния: в митохондриите пируватът се декарбоксилира (отделя карбоксилни групи) и взаимодейства с CoA. По този начин се активира и превръща в Ацетил Ко А, който се явява междинно звено за цикъла на Кребс и производството на енергия. Заради тази своя роля, ацетил СоА е от съществено значение за поддържане на баланса при метаболизма на въглехидратите и мазнините.
Пантетинът, също така, насочва главния предшественик на холестерола към бета оксидация (в която мазнините се "изгарят", за да се синтезира енергия) или към други катаболни, енергийно-ефективни цикли. Всъщност, една теория твърди, че катаболитният продукт на пантетина, цистеамин, модулира активността на карбоксилазата на ацетил СоА в черния дроб, водеща до увеличено чернодробно окисление на липидите.
Приемът на пантетин под формата на хранителна добавка може да засили метаболизма на холестерола, триглицеридите, липопротеините с ниска плътност (т.нар. LDL холестерол) и аполипопротеините В (Аро-В). В същото време помага за поддържане на здравословни нива на липопротеините с висока плътност (т.нар. HDL холестерол) и аполипопротеините А (Аро-А). Плацебо-контролирано проучване за пантетина от 2011 год. сред здрави американци установява, че след 16 седмици ежедневна употреба (седмици 1 - 8 = 600 mg / дневно, седмици 9 - 16 = 900 mg / дневно) нивата на холестерол и аполипопротеини В спадат значително.
Детоксикация и черния дроб
Реакциите на ацетилиране (заместване на водороден атом в молекулата на органично съединение с остатък от карбоксилна киселина RCO-) и ацетил СоА играят важна роля и в други биохимични процеси, несвързани с производството на енергия в тялото. Ацетилирането помага за пречистване на човешкия организъм от различни по вид токсини, замърсители и лекарствени метаболити (под общото название ксенобиотици), и помага за по-лесното им отделяне от тялото. Процесът настъпва след II фаза на детоксикацията и позволява по-нататъшно модифициране на метаболита за изхвърляне от организма. Като пример за това са глутатионите конюгати (обикновени продукти от фаза II), които се превръщат в ацетилцистеинови конюгати преди елиминиране.
Адреналин и стрес
Пантотеновата киселина отдавна се нарича "антистресов" витамин, необходими за правилното функциониране на надбъбречните жлези. Това твърдение почива основно върху ролята на витамина в производството на надбъбречни хормони. За съжаление малко клинични проучвания са проведени в подкрепа на тези факти. Въпреки това, опитите с хора показват положително влияние върху някои показатели на надбъбречната функция. В специално разработен тест на 20 индивида, изложени на високи нива на стрес, се дава пантетин под формата на хранителна добавка. Анализ на урината им след време показва по-адекватно производство на адреналин.
Пантетинът е производно на витамин В5. Поддържа липидния метаболизъм, благодарение на способността си да повишава нивата на CoA - кофактор, участващ в множество метаболитни реакции, включително преработване на мазнините и въглехидратите. CoA се свързва с ацетилни групи, за да се образува ацетил CoA - участник в производството на енергия.
Патенти и търговски марки:
Pantesin - научно валидирана търговска марка пантетин на Daiichi Pharmaceutical Co. ООД, Япония.
За кого се препоръчва продуктът?
Хранителната добавка би била полезна за всеки, който търси лесна за усвояване, активна форма на витамин B5 за подпомагане здравето на сърдечно-съдовата система и поддържане на адекватно ниво на липидите в организма.
Състав:
Съдържание на 1 капсула:
- Пантетин (Pantesin) - 450 mg.
Помощни вещества: Желатин (гел капсула), пречистена вода, глицерин и екстракт от анато (като светлинна бариера).
Не съдържа: Соя, глутен, пшеница, мляко, риба, яйца, миди, черупкови плодове, фъстъци.
Начин на употреба:
Вземайте 1 гел капсула дневно с храна, или както Ви е предписал медицински специалист.
Преди да започнете употреба, извършете консултация с лекар:
- ако страдате от заболяване;
- при бременност;
- при кърмене;
- ако правите опити за зачеване;
- ако нямате навършени 18 години;
- ако приемате лекарства.
Съхранение: Далече от достъп на деца.
Опаковка: 60 капсули.
Производител: Jarrow FORMULAS, САЩ.
Отзиви към продукт