ПРОПОЛИСОВА ТИНКТУРА 30% 30мл.ЗДРАВНИЦА
Информация
Пчелните продукти като мед, клей (прополис), пчелен прашец са доказали своята полза за здравето на човека.
Прополисът (пчелен келй) е продукт, който набира все по голяма полулярност в България и света. Редица ефективни натурални продукти са базирани на пчелния клей.
Пчелният клей (прополис) е смолисто вещество с доказани антибактериални, противогъбични, противоплесенни и противовирусни свойства. Събирайки прополис, пчелите го използват за строителен материал и за дезинфекция на своя кошер. Средно едно пчелно семейство годишно събира от 100 до 300 грама прополис. Пчелите събират пчелен клей от растенията - най-честите източници на прополис са тополите, върбите, конският кестен, елдата и др. Буквално целият кошер бива застлан с прополис, включително и самите пчели, като по този начин те се предпазват от вредни микроорганизми.
Какво съдържа пчелният клей (прополис)?
Пчелният клей има сложен химичен състав определящ антибактериалните, антимикотичните, антивирусните, лъчезащитните, противораковите и противотуморните му действия.
Пчелният клей съдържа деветнадесет съединения с различна химична структура. Тези съединения включват редица вещества, които принадлежат към семейство флавоноиди. Според изследователите в медицината, пчелният клей е богат на: Витамин А (каротин), Витамин В1, Витамин B2, Витамин B3, биотин, масив на биофлавоноиди, албумин, калций, магнезий, желязо, цинк, силициев диоксид, калий, фосфор, манган, кобалт, мед.
Прополисът съдържа 500 пъти повече биофлавоноиди (витамин Р), отколкото в портокалите. С изключение на витамин К, пчелният клей има всички известни витамини. От четиринадесетте минерали, нужни на човешкия организъм, прополисът съдържа всички тях, с изключение на сярата. Подобно на пчелно млечице и пчелен прашец, пчелният клей също така съдържа редица неизвестни съединения, които работят заедно в синхрон, за да се създаде перфектно балансирано, хранително вещество. Прополисът съдържа също така 16 вида аминокиселини.
Полезни свойства на клеевата тинктура:
- Притежава изразен бактерициден и бактериостатичен ефект спрямо много патогенни бактерии. Съхранявани при нормални условия, прополисът и спиртният му екстракт запазват антибактерийната си активност в продължение на 3-4 години. Антибактерийните вещества са термостабилни и практически устойчиви на високи температури.
- Противогъбичното (антимикотичното) действие на прополиса е силно изразено спрямо много от причинителите на редица заболявания по кожата и окосмените части на тялото на човека. Особено изразено е действието му спрямо гъбични заболявания на устната кухина, дихателните пътища и стомашно-чревния тракт. Ефективната концентрация в този случай е 0.01%.
- Противовирусният ефект на прополиса е доказан по отношение на грипните и херпесните вируси;
- Обезболяващо действие. Ефектът настъпва 5-10 мин. след прилагането и продължава около 1 час;
- Действа противосържецжно.
- Противовъзпалително действие - ускорява заздравяването на рани, особено на тежки декубитални рани след хирургична обработка. Настъпва бързо изчистване с намаляване на ексудацията, образуване на зряла съединителна тъкан в мястото на некротизиралата тъкан;
- Засилва апетита;
- Хипотензивно действие – понижава кръвното налягане;
- Антисклеротично действие;
- Анаболен ефект;
- При лечение на парадонтози, гингивити и други патологични състояния в устната кухина;
- Имуностимулиращо действие;
Съдържание:
30% прополис, 70% етанол.
Начин на употреба:
Вътрешно: 15-20 капки в чаша хладка вода, сутрин преди хранене се взимат профилактично. При грип, кашлица, ангина и линфни възпаления - се препоръчва 3 пъти дневно по 20 капки, 20-30 минути преди хранене. При хрема по 5-10 капки в 10 мл вода се използват като капки за нос. Няколко пъти дневно по 3- 4 капки във всяка ноздра.
Външно: клеевата тинктура показва изключителни ефекти при заболявания на устната кухина - херпеси, афти, гингивит, пародонтози, глосити, стоматити както и при заболявания на кожата - повърхностни наранявания, акне, пустули, рагади, херпес. Кожните заболявания, както и тези при устната кухина могат да бъдат обработвани чрез напоен в тинктура тампон. При заболявания в устната кухина се препоръчват гаргари с клеева тинктура във вода(съотношение 1 : 14 - 1мл. тинктура във 14 мл. вода).
Отзиви към продукт