ШИПКА НА ПРАХ 150 гр. ЗДРАВНИЦА
Информация
ШИПКА НА ПРАХ 150 гр. ЗДРАВНИЦА
- Суперхрана от България
- Смлени на прах, цели шипкови плодове
- Без глутен и ГМО
По съдържание на Витамин С шипката изпреварва дори цитрусите. В плода се съдържа още Витамин Р, Витамин В1 и В2, каротин, пектин, органични киселини и минерали. Семената на шипката притежават витамин Е и 12 - 16% масло, което ги прави ценна суровина за козметиката и за производството на комбиниран фураж.
Използват се добре узрели цели плодове шипка, които се изсушават много внимателно. След това се смилат цели до получаване на фин прах. Продуктът има характерен червеникав цвят и приятно кисел послевкус. Използва се за директна консумация или в комбинация с други брашна.
Ползи:
В българската народна медицина шипката е много разпространена. Шипковите плодове се използват като средство за укрепване на защитните сили на организма и повишаване на работоспособността, най-вече през късна есен, през зимата и в ранна пролет.
Препарати, приготвени на основата на шипката успешно се използват при инфекциозни заболявания, при атеросклероза, болести на черния дроб и бъбреците, дихателните органи, стомашно-чревни заболявания и простуди, нарушения в обмяната на веществата и ендокринни разстройства.
При продължително боледуване шипката повишава тонус, повишава имунитета и укрепва кръвоносната система. Прилага се при камъни и пясък в бъбреците и пикочния мехур.
Плодовете на шипката засилват възстановяването на тъканите, синтеза на хормоните, пропускливостта на съдовете. Имат противовъзпалително, жлъчно и пикочогонно действие. Освен, че ни защитава от инфекции, шипката сваля кръвното налягане, нормализира обмяната на веществата и помага за усвояването на желязо.
Шипката има леко слабително действие, но трябва да се взема по-продължително време. Често се съчетава с цвят на каркаде /хибискус/.
Съдържание: Изсушени и смлени на прах цели плодове от шипка (Fr. Rosa Canina).
Хранителни стойности на 100 g:
- Енергийна стойност: 162 kcal / 678 kJ
- Въглехидрати: 38.22 g
- от които захари: 2.58 g
- Диетични фибри: 24.1 g
- Белтъчини: 1.6 g
- Мазнини: 0.50 g
- от които наситени: 0.34 g
- ненаситени: 0.16 g
- Сол: 0.00 g
Начин за употреба:
Подходящо за директна консумация и в кулинарията.
Шипковите плодове на прах са подходящи за прибавяне към основните съставки на сурови десерти, кремове или топинги за придаване на възбуждаща апетита кисела жилка. Прибавете 1 супена лъжица към смутита и шейкове, за да направите състава им още по-хранителен. Подходящо за приготвяне на топъл или студен чай, както и на освежаващи напитки.
Смесете ги към ядкови или зърнени брашна при приготвянето на плодови хлебчета, кексове, бисквити или каша. Поради високото си съдържание на пектин лесно спояват сместа и попиват част от влагата.
Рецепти
- Рецепта за чай:
1 супена лъжица шипка на прах се запарва в 250 мл вряща вода и престоява 1 час. Прецежда се и се пие като чай.
- Рецепта за вино:
500 g шипка на прах се заливат с 4 литра хладка, предварително преварена вода. Добавя се 1 кг. захар. С цел насърчаване на ферментацията можете да добавите жива мая, разтворена във вода. Сместа се оставя да престои в отворен съд на стайна температура за около 20 дни. Прецежда се преди употреба.
- Рецепта за имуностимулатор:
1 супена лъжица шипка на прах се смесва с натурален пчелен мед. Приема се по 1 супена лъжица веднъж на ден. Може да се приема целогодишно от възрастни. За деца се приема по половин супена лъжица.
Опаковка: 150 гр.
Производител: "Ню Ес Нет" ЕООД, България.
Отзиви към продукт