ТЕЛЕШКИ ЖЕЛАТИН 200 гр. ЗДРАВНИЦА
Информация
Желатинът е прост белтък, получаващ се при хидролизата на колагена от животински кости или хрущяли, варени във вода. Той е лесно разтворим във вода, като получените разтвори имат склонност към сгъстяване в желе. Степента на разтворимост е пропорционална на температурата на водата. Оптимална температура за разтваряне на желатин е от 42 до 60 °C. Не е желателно разтварянето да става при по-висока от 60 °C температура - тогава той губи свойствата си.
Състав на желатина:
Въпреки че желатинът в сухо тегло е на 98-99% протеин, той има по-ниска хранителна стойност от много други източници на протеин. Желатинът има особено високо съдържание на заменимите аминокиселини глицин и пролин (т.е. онези, които човешкият организъм може сам да произвежда), докато в него липсват незаменими аминокиселини (т.е. онези, които човешкият организъм не може сам да произвежда). Той не съдържа триптофан, ниско е съдържанието на изолевцин, треонин и метионин.
Аминокиселинен състав на желатина:
- глицин 21%
- пролин 12%
- хидроксипролин 12%,
- глутаминова киселина 10%
- аланин 9%,
- аргинин 8%
- аспартамова киселина 6%,
- лизин 4%
- серин 4%
- левцин 3%,
- варин 2%
- фенилаланин 2%
- треонин 2%
- изолевцин 1%
- хидроксилизин 1%
- метионин и хистидин <1% и тирозин <0,5%.
Стойностите варират, особено онези с по-малко съдържание, в зависимост от източника на суровината и технологията на производство.
Желатин за здрави кости и стави:
Желатинът укрепва клетките и вътрешните влакна. Той съдържа две аминокиселини – пролин и хидроксипролин. Те и двете имат положителен ефект върху съединителната тъкан. Желатинът също така е способен да стимулира растежа на съединителната тъкан и удивително възстановява увредените стави. Желатинът спомага за снижаването и елиминирането на болките в гърба и сковаността на врата. Той е особено полезен за хората, които прекарват дълги часове пред компютъра.
Желатинът се използва и като мощно средство при лечение на коксартроза. В този случай се препоръчва успореден прием с калций.
Приемът на желатин намалява острите състояния, подобрява се подвижността на ставите и двигателната активност. Желатинът подобрява обмяната в костната тъкан, както и реконструкцията на износената хрущялна тъкан. Така желатинът допринася за подобряване качеството на живот и предотвратява сложните операции за смяна на стави и поставяне на изкуствени такива.
Желатинът има благоприятен ефект при следните заболявания: артрит, артроза, васкулит, гонартроза, коксартроза, остеопороза, остеохендроза, ревматоиден артрит, сколиоза, счупвания на кости и навяхвания на стави, изклълчване на тазобедрена става и др.
Още полезни свойства на желатина:
- Укрепва ставите;
- Повишава еластичността и укрепва сухожилията и лигаментите.
- Подпомага работата на сърцето;
- Подобрява метаболизма;
- Подобрява умствените способности;
- Стимулира растежа на косата и ноктите;
- Редовната употреба води до намаляване на бръчките и предпазване от поява на нови;
- Има благоприятен ефект при лечение на дислазия.
Аминокиселините, съдържащи се в желатина, са източник на енергия за организма. Те укрепват сърдечния мускул и са полезни за умствената дейност. Желатин се препоръчва и при ниски показатели за съсирване на кръвта. Редовната употреба на желатин се препоръчва и при стомашни, белодробни и чревни кръвоизливи.
Съдържание:100% телешки желатин (E441).
Начин на употреба:
Употреба в кулинарията:
Зелейте една с.л. (10 g) с 50 мл. гладка вода, оставете да набъбне, разтворете на вода баня (42С - 60С). Прибавете към 450 мл течност за меко желе, към 300 ml за твърдо. Оставете в хладилник за 3 ч.
За здрави стави:
2 ч.л. желатин се смесват с 1/2 чаена чаша студена вода. Разбъркайте старателно и оставете сместа да преседи най-малко 5 часа. За Ваше улеснение можете да забърквате сместа вечер и да консумирате на сутринта. Набъбналият желатин се консумира директно, като с цел по-лесен прием можете да добавите още 1/2 чаена чаша топла вода. При по-тежки форми на ставни и костни заболявания можете да започнете прием два пъти на ден. Препоръчително е приемът да продължи 3 месеца, последвани от най-малко 1 месец почивка.
Общо укрепване и козметични цели:
1 ч.л. желатин се смесва с 1/2 чаена чаша студена вода. Разбъркайте старателно и оставете сместа да преседи най-малко 5 часа. За Ваше улеснение можете да забърквате сместа вечер и да консумирате на сутринта. Набъбналият желатин се консумира директно, като с цел по-лесен прием можете да добавите още 1/2 чаена чаша топла вода. Приема се от 1 до 3 пъти седмично в продължение на 1-2 месеца.
Отзиви към продукт