ВИТАМИН Ц + ШИПКА 1000 мг. * 100 таблетки
Информация
КАЛИВИТА ВИТАМИН Ц + ШИПКА таблетки 1000 мг. * 100
Витамин С (аскорбинова киселина) е в групата на водно разтворимите витамини. Само няколко часа след постъпване в организма, го напуска – а в случаи на по-големи физически натоварвания и тренировки – още по-бързо. Днес имаме възможност да употребяваме продукти със забавено освобождаване (delayed release), т.е. витамин С е с относително постоянна концентрация в кръвта за продължителен период от време.
Големият унгарски учен Алберт Сент Георги, пръв успял да извлече витамин С от червени чушки. За това изключително откритие е получил Нобелова награда. Витамин С се съдържа в повечето зеленчуци или цитрусови плодове, но най-висококачествен витамин С се екстрахира от шипката. В това растение аскорбиновата киселина се намира заедно с флавоноиди, често споменавани като витамин Р (рутин). Флавоноидите подпомагат абсорбцията на витамин С и по този начин засилват действието му. Човешкото тяло не може да синтезира флавоноиди и затова те трябва да се внасят с храната. Природни източници на флавоноиди са: бялата обвивка на цитрусовите плодове, чушките, овеса, черното грозде и в по-малки количества – в кайсиите, черешите, гроздето, сливите и шипките.
Тази група вещества оказват благотворно въздействие при:
- намаляване на болката при спортни травми;
- контролират кървенето;
- контролират симптомите, предизвикани от ниско плазмено ниво на калций;
- заедно с витамин С, защитават вътрешната повърхност на капилярите;
- имат и антибактериални свойства и подобряват циркулацията;
- подобряват работата на жлъчката;
- намаляват нивото на холестерола и пречат на развитието на катаракта;
- в комбинация с други средства, витамин С се прилага при поява на херпес;
- флавоноидът кверцетин, който се екстрахира от зелените и синьо–зелените водорасли ефективно действа при астма и алергии.
Световноизвестният биохимик Линус Паулинг, носител на Нобелова награда, доказал, че витамин С предпазва от много болестни състояния, като се започне от обикновена настинка и се стигне до рак. Витамин С укрепва имунната система и увеличава устойчивостта към респираторни заболявания (главно настинки). Дефицитът му предизвиква скорбут. Витамин С активира голям брой ензими и играе важна роля в клетъчното дишане. Подпомага заздравяването на рани; ускорява растежа на съединителната тъкан; участва в изграждането на костите, колагена и хрущяла, както и при синтеза на хормоните на надбъбречните жлези. Подпомага защитата от стрес и абсорбцията на желязо. Заедно с фолиевата киселина и витамин В12 стимулира производството и узряването на червените кръвни телца. Влияе върху намаляването на холестерол в кръвта и осигурява защита срещу канцерогени. В големи дози витамин С увеличава физическата работоспособност. Затова се препоръчват по-големи количества от него при спортисти преди спортни изяви.
Състав:
Активни съставки в 1 таблетка:
- Витамин С - 1000 mg;
- Органичен екстракт от шипки - 125 mg.
Начин на употреба:
Приемайте по 1 таблетки дневно.
Внимание!
В природния витамин С аскорбиновата киселина е във вид на полиаскорбатен комплекс. Неговото действие е по-продължително отколкото на обикновената синтетична аскорбинова киселина. При заболявания, придружени от висока температура, или при редовно използване на контрацептивни средства, стероиди, болкоуспокояващи, аспирин или алкохол са необходими по-големи количества витамин С.
Приемът на флавоноиди в много големи количества може да предизвика разстройство.
Както и всички други витамини, витамин С е нестабилен, чувствителен е към светлина, топлина и влажност.
Да се съхранява при подходящи условия!
Противопоказания!
Няма контраиндикации, ако се използва в препоръчаните дози.
Опаковка: 100 таблетки.
Производител: Calivita International, САЩ.
Отзиви към продукт