🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Новини от света

Защо войните се водят за по-малки телефони?

Знаете ли, когато си следвал геология и знаеш някои неща за различните минерали, виждането за света доста се променя. Въобще науката е много по-силно средство за разбиране на нещата. Ако се чудите какво имам предвид на долната снимка, просто си извадете мобилния телефон и отделете 5 минути за четене :)

1) Помните ли мобифоните едно време? Истински тухли четворки :) Знаете ли как те еволюираха толкова бързо и днес имаме джобни, доста мощни телефончета? Е, един от отговорите се крие в един елемент - ТАНТАЛ. От тантала правим танталови кондензатори. Диеликтричният слой в тези кондензатори е много по-тънък от този в стандартните алуминиеви и по този начин имаме висок капацитет в малък обем. И така вече имаме все по-компактни и мощни телефони, телевизори, видеокамери, апарати и какво ли още не.

2) Танталът се добива от минерал на име колтан. Намира се предимно в ДР Конго. Някои източници дори сочат, че 80% от колтана е там. В източната част на ДР Конго, ако сме по-прецизни.

3) А знаете ли кой е най-кървавият конфликт след Втората световна война? С над пет милиона жертви? Войната в ДР Конго. В източната част на ДР Конго, ако сме по-прецизни.

Оказва се, че ДР Конго е една от най-богатите страни по отношение на ресурси и една от най-бедните по финанси. С население, изхранващо се с по-малко от долар на ден средно на човек. В същото време отнякъде (незнайно откъде) се въоръжават "бунтовници" с промишлени количества оръжия, които завладяват находищата на колтан и се бият в оплетена схема от противници, в която са намесени и съседните Руанда и Уганда.В крайна сметка някой купува суровини доста евтино.
Обучават се деца-войници и миньори, малки момчета, които израстват в среда на насилие, изнасилвания и убийства. Придобиват садистични наклонности. После част от тях стават бежанци и искат да влязат в Европа. После цяла паплач от неолиберали искат те да бъдат допуснати. После се чудят защо тези израстнали в такава среда хора извършват престъпления в Европа. Е, само ДР Конго е 80 милиона души. Нигерия е 180 милиона. Там има петрол.

А ние имаме си малки телефончета. А ако питате каква е причината за войната в Конго, Либия, Сирия, Йемен, вероятно следва и Иран - хората в телевизионните студия ще ви кажат, че е борба за свобода.

Оригиналният постинг:

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...