Назад до Самоконтрол и мотивация

8 духовни символа, които трябва да познавате

Символите са едни от най-удивителните неща, които могат да оставят силен психологически отпечатък в съзнанието ни, съзерцавайки само техният външен вид. Само чрез изучаване на сложността им и техният дълбок смисъл човек може да опознае в дълбочина влиянията и скритите послания, които оставят. Съществували и запазени от най-древни времена те крият послания, а според някои учени дори и неразгадани до днес кодирани съобщения към следващото поколение.

 

 

 

Хамса

Хамса е арабска дума за „пет'' и представлява петте пръста на ръката изрисувани с различни сложни елементи. Хамса е универсален знак за защита и често се комбинира с око, като вид подсилване на амулета против уроки. В някои култури е познати и като "Ръката на Фатима".

Дървото на живота

Символиката му се изпозлва от различни култури и религии по света. Известно е и под името „Дървото на света“. Свързва се с раждането, живота, смъртта и прераждането. Олицетворява кръговрата на живота. Известна е историята, че именно това е дървото със забранения плод, позната от Християнството. Разглежда се като връзка между четирите земни елемента – земя, вятър, въздух и огън. Дървото е и представяне на безкрайната връзка на всички неща в Творението.

Анкх

Добре познат символ на Живота. Познат е и е свързван с времето на древните египтяни. Има истории, които разкават, че нашите предци са носели Анкх по време на сексуална практика, за да се постигне по-високо ниво на сексуалната енергия. Като цяло символът се свързва с вечния живот и регенерацията. Днес символът се носи често от хора интересуващи се и занимаващи се със духовна мъдрост.

Окото на Хор

Мощен символ за защита идващ от древен Египет. Служил е за закрила на фараона на Земята и в задгробния живот. Смята се, че умело предотвратява идващото зло. Древните египтяни и близкоизточните моряци рисували символа на носовата част на корабите си, за да си осигурят безпрепятсвано плаване.

Лотос

Много важен духовен символ за Будизма и някои други учения. Цветето обикновено се разглежда като знак на просветление. Водата, в която вирее растението е тъмна. Възприема се, че белите листенца са насочени към слънцето за просветление. 

Ин и Ян

Тези символи представляват енергията на дуалността. Това е единството между женската и мъжката енергия. Ин и Ян са напомняне за баланса между светлината и тъмнината. Осигуряват холистичен подход към живота и неговият смисъл. Препратка и носене на усещането за баланса във Вселената.

Кадуцей

Погрешно възприеман като символ на фармацевтиката. Това е традиционен символ на Хермес, състоящ се от двете увити змии около крилато създание. Кадуцей предоставя основа за астралогичния знак, представляващ планетатата Меркурий. Олицитворява първичната сила и собствената жизнена сила. Двойните змии представляват енергията Кундалини издигаща се от основата на гръбнака, като една е от женски, а другата змия от мъжки род. Крилата са олицетворение на новия живот.

Цветето на живота

Един от силволите на свещената геометрия е Цветето на живота. В него се съдържат всички модели на Сътворението. Състои се от 7 или повече обединени символа. Този знак датира в почти всяка древна култура и се смята за един от най-свещениете елементи на Създаването.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Невероятни! Благодаря!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...