Назад до Самоконтрол и мотивация

5 ежедневни мозъчни упражнения за добра памет и отлична концентрация

Всички знаем, че воденето на здравословен живот повлиява благоприятно физическото и психическото здраве на човек. Особено важни са подходящите физически упражнения и здравословния хранителен режим, но не бива да пренебрегваме и умствените упражнения.

 

Памет

Загубата на памет става все по-забележима с напредването на годините. В чести случаи този негативен ефект се усеща и при младите хора подложени на стрес, психическо и физическо натоварване, умора и други ежедневни процеси. Прекарването на няколко минути в слушане на непозната песен и запомнянето на нейният текст е един добър начин на поддържате паметливостта на мозъка. Миенето на зъбите с другата ръка подсилва концентрацията и изграждането на нови невронни връзки в мозъка.

Внимание

Подобряването на вашият фокус повишава концентрацията и вниманието ви. Мозъка лесно би могъл да бъде разсеян с различни странични ситуации. Когато е в постоянна рутина, той трябва да бъде стимулиран. Бихте могли да да минавате през различни маршрути за работа сутрин. Или поне да сменяте 2-3 маршрута в седмицата.

Език

Говора, граматичните умения и речниковия запас трябва да се опресняват постоянно. Затова намирайте време да ангажирате вашият мозък с материали различни от познатите ви досега области. Например започнете да четете спортната колонка в новинарския сайт или вестник, а след това преминете към новинарския.

Визуализация на пространства и предмети

Взаимодействието на човек с околната среда е особено важно. Фокусирайте различни предмети в близкия парк, преминавайки от там вижте дали случайно няма нещо ново и различно. Забелязвайте и малките неща като това дали лехите са оформени, алеите почистени, пейките боядисани и прочее. Можете да се опитате да запомняте в детайли местоположението на предмети и след като напуснете стаята или офиса да си припомните с точност кой предмет къде стои.

Изпълнителна функция

Вземането на решения е основно умение. Съставяйте наум различни ситуации и се опитайте да вземете решения все едно това се случва в реалния живот. Решавайте ребуси, играйте логически игри, моделирайте и насочете вниманието си към неща, които да превърнете във ваше хоби, така в приятни занимания успешно ще тренирате и вашият мозък


Мозъчните упражнения не могат да се използват като заместител на здравословния живот, но са чудесен начин да държите съзнанието си в кондиция и да намалите шанса за заболявания свързани с деменция.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 3 оценки

Свързани продукти

АШВАГАНДА - редуциране на стреса - 400 мг. x 90 капсули
43.00
лв
Изненада при поръчка над 60 лв.
ШАТАВАРИ - хормонален баланс - 400 мг. x 90 капсули
43.00
лв
Изненада при поръчка над 60 лв.

Отзиви

Коментирай
loading...