Назад до Речник

Екстаз

Екстаз, гр: „излизам извън себе си"; състояние на душевна възбуда, при което възприемането на реалния външен свят и връзката с него се загубват. В това състояние се правят предсказания, преживяват се видения и се изпитва непосредствената връзка с божеството. Екстаз, който може да бъде създаден и чрез халюциногенни дроги, се наблюдава при медиуми, той е познато явление при шаманите и се среща в рамките на християнството (Мистика, Обсебеност), както и в мистиката на индуизма, която различава няколко степени на екстаз, най-висшата от които се нарича самадхи. Психоаналитикът Гроф различава три вида екстаз:

1. океаничен или аполонов екстаз. Човек усеща дълбоко единство с природата, Бог и космическия ред. Прибавят се чувства на освободеност, радост и покой. Произведенията на Бах и картините на Фра Анджелико са създадени в такова състояние.

2. Вулканичен или Дионисиев екстаз. Негови признаци са крайните телесни напрежения и една смесица от фуби агресии. В религията на тази форма на екстаз съответстват почитането на дявола, сексуалната магия и т. н.

3. Просветляващ или Прометеев екстаз. Той се предхожда от период на мъчителен копнеж и напразно търсене. Внезапното решение се усеща като божествено откровение, което е съпроводено от чувство на освободеност и прозрение. Гениалните постижения на науката, изкуството и религията се дължат на това състояние.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...