Назад до Самоконтрол и мотивация

Как букмейкърите ни предпазват от хазартната зависимост?

Макар в миналото букмейкърите да бяха демонизирани, днес всеки разумен играч осъзнава колко много всъщност те се грижат за аудиторията си. Така например, всички букмейкърски компании предпазват потребителите от хакерски нападения, като интегрират SSL системи за криптиране на личните данни. От друга страна, най-добрите букмейкъри ни предпазват и от хазартна зависимост. Техните усилия в това направление са съгласувани с международните изисквания за честна и разумна игра. Благодарение на специални инструменти и принципи букмейкърите ни позволяват да залагаме, без да попадаме в рискова ситуация. Ето какво точно правят те.

Букмейкърите не допускат непълнолетни играчи на своите платформи

Този подход е наложен не само заради риска от хазартна зависимост, но и поради задължението на компаниите да спазват закона. А според законите – и международните, и националните на отделните държави – на непълнолетни не се позволява да участват в хазартна дейност. За да предпазят децата от подобни прояви, всички букмейкъри дават възможност за регистрация само на тези, които са минимум на 18 години (за някои страни възрастта е 21 години). Нещо повече – тази възраст на по-късен етап, след отваряне на акаунта, се проверява по надлежния ред през процедурата по верификация.

Възможност за самоконтролиране

Повечето букмейкъри не налагат забрани, а предоставят методи, чрез които играчите сами да се защитят от риск от зависимост. Един от тези методи е въвеждането на лимити за депозити и залози. На практика, във всяка страница за казино игри и залози потребителите имат възможност да заредят сметката си до определена сума. По този начин прекалено крупните ставки и рискови действия не са възможни, а за играчите няма шанс да изгубят твърде много средства, особено когато са под стрес или повлияни от силна емоция. Например, при така нареченото преследване на загубата.

Самоизключване и самоограничаване – какво представляват тези услуги?

Това са опции, от които всеки потребител в един букмейкър може да се възползва. Именно защото са опции, те не се налагат със сила. Всеки играч може сам да прецени дали да се самоограничи, или самоизключи. Двата термина са различни, но целят едно и също нещо – защита от евентуално пристрастяване към хазарта. При самоизключването потребителят закрива акаунта си за неограничено време. Когато реши да се върне в играта, следва дълга процедура с клиентската поддръжка, която трябва да се увери, че за клиента няма рискове от зависимост, преди акаунтът отново да бъде пуснат. При самоограничаването акаунтът може да бъде спрян за даден период от време – седмица, месец, година и т.н. От друга страна, някои букмейкъри позволяват на играчите сами да налагат свои собствени лимити за депозитите и тегленето. По този начин потребителите контролират сами положението, но с помощта на своята букмейкърска компания.

Декларация за честна и разумна игра

Във всяка страница за спортни залози, в нейното дъно, ще видите обичайния файл с правилата и условията за използването й. Редом до нея има други връзки, сред които и такава, водеща до декларацията за честна и разумна игра. В нея компанията описва своите собствени методи и правила за спазване на правилата за честна игра, но също така дава насоки на потребителите какво да правят за да не изпаднат в риск от хазартна зависимост, както и какви действия да предприемат, в случай че вече са в подобна ситуация.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...