🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Самоконтрол и мотивация

Как да се справим със страха в съвременния изпълнен с тревоги свят

Може би 99% от хората са си изградили един вреден манталитет, базиран на страха. Всички ние знаем или усещаме това, по един или друг начин. Ако направим една ретроспекция на живота си със сигурност ще намерим епизоди в които мислите и вярванията ни са били базирани предимно на страха – страх за нашите близки, страх от самота, страх от промяната, страх от загуба, страх от непознатото и т.н.

Страха прониква във всички пластове и структури на съвременното общество. Икономическите, политически и военни решения на пръв поглед се базират на някаква видима логика, но ако се вгледаме достатъчно внимателно ще открием, че в действителност в голямата си част са свързани с нелогичен страх.

Винаги имаме избор

Страхът и любовта са двете основни, но противоположни човешки емоции. В повечето случаи страха властва над любовта, защото някои хора познават само страха, а други го избират несъзнателно.

В своята същност страха има една еволюционна цел. Той отключва режима на оцеляване, свързан с борбата или бягството. В нашето модерно и динамично общество обаче, страха мутира в нещо като страничен продукт, вместо основен инстинкт. Той може да ни отслаби и да попречи на желанието да продължим напред в живота. Страхът замъглява съзнанието ни и най-страшното е, че действа саморазрушително.

Когато сме изправени пред трудни житейски проблеми и вътрешния ни свят буквално се клати и разпада ние започваме да изпитваме страх. Истинската опасност не е самия страх, а факта, че той взема контрол над мислите и чувствата и започва да направлява всички наши действия. Когато се ръководим от страха, паниката е тази, която ни излага на опасност.

Затова, когато сте изправени пред някакъв страшен епизод от живота ние винаги имаме избор – да реагираме със страх или да погледнем по-съзнателно на нещата от малко по-различен ъгъл, водени от вътрешните и външни сили, с които разполагаме.

Казано по-просто, когато почувствате страх и паника трябва ясно да съзнавате, че винаги имате избор и този избор зависи от вас. Започнете с тези прости, но мощни мисли и останалата част от борбата със страха ще започне да се нарежда от само себе си.

Проникване в страховете

Понякога страхът не възниква в следствие на някакво ясно външно събитие, а изплува от миналото. Той се е спотайвал в нас, без да бъде забелязан от съзнанието. През всичкото това време той несъзнателно е оказвал влияние върху нашите действия, решения и реакции.

Страхът не е нещо реално, той е една илюзия създадена от мозъка ни. Много е важно да знаете това, защото материализирането на страховете посредством действията е нещото, което ни държи под контрол.

Запитайте се от какво се страхувате най-много, точно в този момент? Трябва да търсите по-дълбоко, защото често има някакъв първичен страх, който лежи в основата на осъзнатия страх. Например много хора се страхуват да не изгубят работата си и доходите с които преживяват. В основата на тези страхове стои първичния страх от несигурност, който ни прави зависими. Често това се дължи на един дълбоко вкоренен страх, че света е едно враждебно място, в което трябва да оцелееш или загинеш. Започнете да провокирате този вкоренен страх. Задавайте си въпроси от сорта на: „Колко реално е това?“; „Има ли някакви солидни доказателства, които да подкрепят това?“ „Има ли събития в живота ми, които да се противопоставят на тази теза.“ и т.н. Поставяйки под съмнение вярванията на които се основава страха, вие подкопавате неговите основи и той започва да губи своята сила.

Придобиване на имунитет

Една от най-характерните черти на страха е, че той е силно заразен. В действителност има много страхове, които са ни привнесени от поведението и вярванията на другите. До някъде това е неизбежно, тъй като ние винаги си взаимодействаме, благодарение на социалните контакти. Все пак от вас зависи да избягвате среда и хора, които са негативни и насаждат страх. Такива са циниците, хората вещаещи апокалипсис, тревожните и несигурни хора.

Свободата на избор е най-мощното средство за преборване със страха. Винаги, когато съзнанието ви се замъгли от страх си припомняйте, че имате право на избор и този избор е между страха и любовта. Любовта е най-великата творческа сила, която можем да използваме, но чест я пренебрегваме и оставяме на заден план. Поемете контрола над мислите и действията си и изразявайте благодарност дори за най-малките неща, които се случват в живота ви. Това ще помогне да отворите сърцето си за неограничената творческа сила, наречена любов. Тази сила не само ще разсее страха, но и ще създаде една нова реалност за вас, основана на радост, откритост и блаженство.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...