Назад до Самоконтрол и мотивация

Какво представляват мантрите и как могат да доведат до вътрешна трансформация?

Мантрата е звук, сричка или словосъчетание. Днес дори съвременната наука признава, че цялостното ни съществуване е свързано с отразяването на енергията и различните нива на вибрации. Вибрациите имат силна връзка със звуците. Това означава, че цялото ни съществуване може да се определи като вид звук или сложна амалгама от звуци т.е. съществуването представлява сбор от множество мантри. Някои от тези мантри или звуци могат да са ключови за живота. Ако бъдат използвани по определен начин те имат голяма роля за навлизането в нови измерения на живота и преоткриване на вътрешния Аз.

Мантрите – Ключът на самото съществуване

Мантрата не просто е нещо, което изричаме. Тя е нещо, което се стремите да бъдете. Да се превърнете в ключа, който да разкрие други по-високи нива на съществуване. Да бъдете мантра означава да се превърнете в ключа, който да отвори вратата, към непознатите територии. В противен случай някой друг трябва да я отвори за вас и вие трябва да го слушате.

Мантрите са една изключително добра подготвителна стъпка. Една единствена мантра е способна да направи много неща за хората. Те могат да бъдат ефективни само ако осъзнавате, какво представляват звуците. Когато говорим за звуците, става въпрос за самото сътворение. Ако мантрата идва от такъв източник, с такова ниво на разбиране тя може да бъде много ефективна сила.

Връзка между мантрите и осъзнаването

Има различни видове мантри. Всяка мантра активира определен вид енергия в различни части на тялото. Без това необходимо осъзнаване, повтарянето на определени звуци води само до запълване на ума, а не до генериране на енергия. При това положение повтарянето на едни и същи звучи води само до замъгляване на ума. Когато обаче мантрите се изричат с правилното съзнание, с точното разбиране за това какво е мантра, тогава може да бъде много мощно средство. Точно както в науката. Достиженията на науката могат да бъдат много полезни, когато имаме необходимите базови знания и знаем в кои случаи какво да използваме. В противен случай науката може да предизвика много щети, защото се превръща в субективна наука.

Мантра и Санскрит – Каква е връзката?

Мантрите винаги са свързани със Санскрит, тъй като основните аспекти на езика Санскрит звучат толкова чувствително. Различните хора обаче изговарят звуците по свой собствен начин. Така например Бенгалците изговарят мантрите по един начин, американците и европейците по друг начин. Различните хора говорят различни езици и според това с кой език са свикнали правят грешки при изговарянето на някои мантри, освен ако не са преминали през реално обучение. Това обучение е твърде изтощително и повечето хора в днешно време нямат необходимото търпение, защото изисква огромно количество време и ангажираност.

Нада Йога – Връзката между звук и форма

Езикът Санскрит е средство, не е задължително да е средство за комуникация. Повечето езици са създадени, за да комуникираме по-лесно. Първоначално всичко започва с шепа думи, които след това се превръщат в сложни словосъчетания. Санскрит обаче е открит език, защото днес знаем, че всеки звук има прикрепена към него форма. Всяка форма на съществуване отеква по определен начин и създава определен звук.

Когато произнасяте звук се създава определена форма. Има цяла наука за използването на звуците по определен начин, за да се създаде определена форма. Тази наука е известна като Нада Йога – йога на звука. Ако имате власт над звука, значи имате власт и над формата, която е прикрепена към него.

Санскрит е език, в който формите и звуците са свързани. Например на английски думите Слънце (Sun) и Син (Son) се изговарят по един и същ начин и само правописа им е различен. Това, което пишем не е от значение, звукът е от значение. Когато осъзнаете, че звука е свързан с определена форма, вие използвате този звук като име за конкретната форма. Когато произнасяте определен звук той се свързва с определена форма, не само психологически, но и екзистенциално. Санскрит е като отпечатък на самото съществуване. Превръщане на формите в звук.

Звукът е по-важен от значението

Това е причината, поради която Санскрит трябва да се научи наизуст, без значение дали знаете смисъла. Звукът е важен, а не смисъла. Значенията се създават в ума ни. Звукът и формите са нещата, които се свързват. Ето защо Санскрит се е първоизточника на почти всички индийски и европейски езици.

Как да се възползваме от мантрите?

Музиката е последователност от звуци, които генерират красота и сладост. Тя е като поток с вода, който се стича надолу по планината. Мантрата не е чак толкова красива естетически, но е много по-ефективна. Слушайте различни мантри, за да разберете коя ви привлича. Не трябва обаче да си избирате мантра първосигнално. Вслушвайте се във всяка мантра продължително време, докато накрая не усетите правилната за вас. Когато намерите мантрата, която ви грабва може да я пускате навсякъде. В колата, в дома, по телефона, на компютъра, буквално навсякъде.

След известно време мантрата ще се превърне в част от вашата система и ще ви помогне да създадете определена атмосфера. Звуците определят най-подходящия вид атмосфера в рамките на физиологичната и психологична рамка. Всеки може да се възползва от това и да извлече най-положителните резултати за себе си.

 

Рейтинг:
3.5/5 на базата на 4 оценки

Свързани продукти

Отзиви

Андрей Божилов
Хора и хора – това, че е с два крака не го прави Човек !
Андрей Божилов
Ако човек е с главно ''Ч'' всичко писано по-горе е вътре в него ! Ако ли не – няма да му помогне ! Защото от нищо нещо не става ! И не е нужно !
Коментирай
loading...