🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Самоконтрол и мотивация

Как да се предпазим от чуждата отрицателна енергия

Обкръжението с негативни хора може сериозно да ви навреди, ако не знаете, как да се предпазите от тяхната отрицателна енергия. Някои хора изпращат състрадание към такива хора и остават незасегнати от тяхната негативна енергия. Други обаче (най-вече емпатите) могат да поемат тежестта, сякаш проблема е техен.

В някои случаи това може да доведе до абсорбиране на отрицателната енергия от хората около вас, а това въздейства върху вас психически, физически и духовно. Разбира се важно е да предложите емоционална подкрепа на хората, които обичате, но трябва да знаете и как да защитите сърцето си от хора, които се възползват от вашата доброта.

Представяме ви 5 лесни стъпки, които ще ви помогнат да спрете абсорбирането на отрицателна енергия от другите хора.

Спрете да се опитвате винаги да се харесате на другите

Когато някой се оплаква от вас или се опитва да развали настроението ви не го приемайте лично. Този вид поведение е по-скоро отражение на това какви са другите хора и не ви облагодетелства по никакъв начин. Колкото повече се повлиявате от клюките и чуждото мнение, толкова по-зависими ставате от похвалите на другите. Важно е да осъзнаете, че не можете да накарате всеки да ви харесва, и че ценните за вас неща не са свързани с мнението на другите. Обичайте себе си на първо място и не допускайте прекалено близо хора, които се опитват да ви повлияят.

Пазете се от енергийните вампири

Имали ли сте приятели, които буквално изсмукват живителните ви сили? Приятели, които ви карат да се чувствате емоционално и физически изцедени? Точно този тип хора са енергийните вампири. Такива хора винаги намират начин да се свържат с вас, когато имат нужда от помощ, но никога не може да се разчита на тях, когато вие имате нужда от тях. И колкото повече се оплакват, толкова повече нови неща измислят, за които да се оплакват. В такива ситуации трябва да си напомните, че не е ваша отговорност да се справите с проблемите на друг човек, дори когато става въпрос за член от семейството. Ако те не могат да си помогнат сами, няма смисъл и вие да носите тяхното бреме. Това по никакъв начин няма да помогне на тях и със сигурност няма да повлияе добре на вас.

Научете се да казвате НЕ

Важно е да поставите определени граници и да ги отстоявате, когато те са нарушени. Научете се да казвате НЕ, когато това се налага. Не позволявайте на никой да се разхожда с „мръсни крака“ из ума ви. Не позволявайте да бъде накърнено вашето самочувствие. Противно на общоприетото схващане не е грубо да кажете на някой НЕ, и не е нужно да търсите оправдание за използването на тази дума. Ако усещате, че отсрещната страна не ви уважава достатъчно, застъпете се за себе си, така че да ви чуят и разберат. Времето и чувствата ви са безценни, затова дръжте около себе си положителни хора и избягвайте отрицателните. Ако установите, че на някой „приятел“ казвате по-често НЕ, отколкото ДА, трябва сериозно да се замислите, дали е нужно да продължавате да поддържате контакт с този човек.

Отделете необходимото време за себе си

Много е важно да отделяте време за себе си, откъсвайки се от всичко и от всички, за да можете да се настроите към вашите собствени мисли и желания. Независимо дали става въпрос вземането на вана или мързеливо излежаване сутрин в леглото, отделете необходимото време, за да се вслушате в собствения вътрешен глас. Ако се намирате на някое шумно място и не можете да се концентрирате, разходете се навън сред природата. Чистия въздух и растенията, ще ви помогнат да се успокоите. Какъвто и личен проблем да имате, той е прекалено малък за мащабите на Вселената и животът винаги продължава. Насладете се на чистата енергия на света около себе си и се свържете отново с вашия истински Аз.

Научете се да поемате отговорност

В крайна сметка вие сте единствения човек, който определя как да се чувствате. Без значение в каква среда се намирате вие винаги имате избор да останете силни или да оставите другите да налагат властта си над вас. Когато поемете отговорност за емоциите си, ще се освободите напълно от влиянието на другите. Когато се чувствате уверени и обичате себе си, ще придобиете емоционална сила и издръжливост. Не забравяйте винаги да бъдете положително настроени в ежедневието. Разбира се понякога в съзнанието ви ще нахлуват негативни мисли. Трябва да ги преживеете и да продължите да живеете без тях. Когато ви застигнат негативни мисли не се срамувайте да си поплачете хубаво, защото това е най-доброто лекарство.

 

Рейтинг:
3.9/5 на базата на 29 оценки

Отзиви

Имам приятелка с отрицателна енергия
Когато Бог реши да те изпита дали го обичаш, той ти изпраща ситуация, в която показваш дали уважаваш себе си, защото всеки един от нас е част от Него.. И ето това, което обсъждаме е перфектният пример. Може цял живот да страниш от такива хора, да не ги допускаш до себе си разпознавайки ги отдалеч. Но... Ако любим на сърцето ти човек, живеещ с теб у дома ти ги води вкъщи и категорично заявява, че грешиш, а ти знаеш как се чувстваш... Колкото и да е трудно, дори да отдалечиш от себе си любимия човек, който е заблуден, трябва да съхраниш себе си! Не се страхувайте да обичате Бог чрез себе си. Това не е егоизъм.
моси
Така написано звучи лесно, но защо изпитвам затруднения в изпълнението на някой от нещата?!
Харесвам всичко,което публикуваш!
Благодаря, написано красиво, но можели някой да ми отговори, да работиш две седмици (когато всички почиват, да запълниш дупка) и после два месеца да не можеш да си вземеш парите (да те бъзикат днес, утре, днес, утре) как да се чувствам?????
Виж още отзиви
Коментирай
loading...