Назад до Самоконтрол и мотивация

4 начина да се върнем на правилния път, когато нещата се объркат

Животът често ни поднася неочаквани неприятни изненади, които могат сериозно да нарушат нашето спокойствие и благоденствие. Всички правим грешки, които понякога ни дърпат назад. За щастие най-важното в живота е пътуването, а не дестинацията. Страданието е съвсем естествено и човешко чувство, от което можем да се учим и да израстваме духовно.

Болката и нещастието от допуснатите грешки няма да ви тормози вечно, въпреки, че в началото обикновено е много силна и си мислите, че никога няма да ви напусне. По-долу са представени 4 модела на поведение, които ще ви помогнат да се възстановите по-бързо и да извлечете повече позитивни уроци от конкретната неприятна ситуация. Все пак всеки преживява страданието по различен начин, затова ако изброените неща не ви допадат, просто вършете повече неща, които ви карат да се чувствате по най-добрия начин.

Осъзнайте ситуацията и приемете неприятните истини

Първата стъпка е една от най-трудните. Когато ни налегнат лошите мисли и чувства, живота се превръща в едно студено и безчувствено място. Трябва да признаете и осъзнаете, че не искате живота ви да мине по този начин. Това е първата стъпка, която ще ви върне по пътя на спокойствието и щастието. Затова поемете дълбоко въздух и признайте някои неприятни факти. Отговорете си на следните въпроси: Защо живота ми не се развива по начина, който искам? Какъв бих искал да бъде живота ми? Каква е текущата ситуация, която ми причинява страдания? Настоящата ситуация прави ли живота ми по-щастлив и продуктивен или ми носи повече страдания?

Задавайте си въпроси свързани с основните аспекти на живота. Може да ви е от полза да си ги запишете. Честно признайте и приемете каква е настоящата ви реалност. Без да изпитвате никакъв страх назовете какво не е наред в настоящето. Негативните неща така или иначе ви нараняват, когато ги разкриете и назовете можете само да привлечете положителен фокус към тях.

Обичайте, прощавайте и се свързвайте по-дълбоко с другите

Обичайте себе си, за да осъзнаете кога се намирате в неприятно положение. Не всеки осъзнава, че се намира в неприятна ситуация, а това може сериозно да затрудни прогреса и духовното израстване. Ако се намирате в неприятна ситуация, благодарение на други хора и тяхното невнимателно или негативно влияние, трябва да намерите сили да им простите. Изпратете им много любов и им простете от дъното на душата си.

Не бива да се притеснявате, ако първоначално състраданието и добротата ви не са толкова дълбоки. С всеки следващ опит степента на любов и прошка ще се увеличават и ще ставате все по-искрени пред себе си и пред другите. Човека, който ви е наранил се е ръководел от страх или его. Ако и вие му отговорите по същия начин нещата няма да се подобрят, а ще се образува един непрекъснат цикъл на негативизъм.

Не бива да забравяте да прощавате и на себе си. Няма безгрешни хора, затова намерете сили да приемете нещата и да си простите. Когато показвате повече състрадание и желание за прошка ще достигнете по-лесно до хората, на които вярвате и които ви обичат истински. Дори и да можете сами да се справите с определена ситуация, винаги е по-добре да имате хора, на които можете да разчитате до себе си. Ако позволите на другите да ви помогнат ще се възстановите много по-бързо.

Върнете се в света на настоящето

Оставете миналите рани там където са. Няма как да върнем времето назад и да поправим грешките, които сме допуснали. Очакванията и страховете също не бива да ви тормозят. Никой не може да предрече какво го очаква, без значение колко е умен или добре информиран. Вашите очаквания могат да бъдат пряко свързани с настоящите страхове и неприятното положение, в което се намирате.

Искате ли бъдещето ви да е свързано предимно с негативизъм? Вие заслужавате много повече от това. Не позволявайте на раните от миналото да продължават да зеят отворени. Приемете нещата такива, каквито са и търсете повече прошка, уважение и любов. Настоящето е изпълнено с толкова много предизвикателства. Затова не пропилявайте жизнените си сили за минали несполуки или бъдещи очаквания и страхове.

Премахнете всичко ненужно и вредно от живота си

Осъзнайте в настоящия момент, кои са нещата, които ви носят вреда или ви пречат да се справите с необходимите задачи. Някои ситуации не са задължително негативни в активния смисъл на думата. Тоест не ви нанасят непосредствена вреда в момента, но могат да възпрепятстват проявлението на определени качества или ситуации, които да ви помогнат да излезете от дупката, в която се намирате. Премахнете от живота си нещата, които не са ви необходими или ви причиняват болка. Ако се чувствате несигурни потърсете подкрепата на хората, които ви обичат.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...