🎁 Бъдете готови за КОЛЕДА! SWANSON - ПРОМОЦИОНАЛНИ ЦЕНИ ПРЕЗ ЦЕЛИЯ СЕПТЕМВРИ
Назад до Самоконтрол и мотивация

Какво се случва, когато развиете пристрастяване към хазарта

Съвременната наука показва, че проблемите с хазарта са причинени от нещо повече от липса на самоконтрол: те са и пристрастяващи.

За повечето от хората, които залагат, независимо дали говорим за покер, блекджек, спорт или други също толкова забавни опции, хазартът не е нищо повече от забавление. Въпреки това, за малка група хора, оценена на около 3% от всички играчи, хазартът може да се превърне в проблем. Той може да попречи на личния живот и да доведе до сериозни финансови проблеми.

Какво е пристрастяване?

Когато чуете думата наркоман, какво ви идва на ум? Вероятно си представяте някой със сериозни проблеми, свързани с алкохол или наркотици. Но според проучвания поведенческите разстройства, свързани с хазарта, са пристрастяване в истинския смисъл на думата. Най-добрите казина в България предлагат на своите клиенти възможността да се откажат по всяко време и да закрият акаунта си, ако смятат, че развиват подобна зависимост.

Човек може да си помисли, че лечението на играч с проблеми би било подобно на лечението, да речем, натрапчив купувач. Но специалистите по психично здраве показаха, че същите планове за лечение, използвани за хората, употребяващи наркотични вещества, са много по-ефективни при хората, развили пристрастяване към хазарта.

 Зависимост

Според Националния център за отговорна игра (NCRG), начинът, по който човешкият мозък работи в случай на пристрастяване към хазарта, е по-близък до случаите на зависимост от наркотични вещества, в сравнение с други видове зависимости. Някои хора обаче са особено уязвими както към наркоманията, така и към компулсивния хазарт и в техния случай проблемите могат да бъдат наистина сериозни.

Текущите изследвания са съгласни с тази констатация. Областите на мозъка, които са отговорни за потискане на импулсите, са отслабени при играчи с проблеми от пристрастяването от всякакъв вид.

Какво е отговорна игра?

Отговорната игра е широко понятие, което обхваща няколко политики и изисквания, които се прилагат към заинтересованите страни в хазарта, за да се гарантира, че той отговаря на най-високите стандарти за качество и осигурява безопасно игрово изживяване, което предпазва хората от потенциалните негативни последици от хазарта.

Хазартът трябва да се разглежда като начин за забавление, а не като средство за генериране на доход. Докато повечето любители на хазарта могат да се отнасят към него като към забавление, като харчат само толкова, колкото трябва, за някои играчи това може да е по -трудно.

И онлайн казината, и доставчиците на софтуер, които предоставят онлайн платформи и услуги за хазарт, са призовани да се придържат към принципите на отговорната игра. Освен това софтуерните разработчици трябва да подкрепят онлайн операторите да спазват техническите и законодателните изисквания. Основните разпоредби включват:

● Защита на уязвими играчи;

● Превенция на хазарта за лица под 18 години;

● Мерки за сигурност срещу престъпни дейности;

● Поверителност на информацията;

● Защита на онлайн плащанията;

● Сигурна онлайн среда;

● Етичен и отговорен маркетинг.

Как да получим помощ при пристрастяване към хазарта?

Най-важната стъпка в преодоляването на хазартната зависимост е да осъзнаете, че имате проблем. Необходими са огромни сили и смелост, за да осъзнаете и приемете това, особено ако сте загубили много пари в миналото. Не се отчайвайте и се опитайте да намерите мотивацията си да решите проблема. Много други са били на ваше място и са успели да прекъснат вредния навик и да възстановят живота си. Можете и вие.

Отговорна игра на хазарт

Научете се да облекчавате неприятните чувства по здравословни начини.

Залагате ли само когато сте сами или скучаете? След стресиращ работен ден или след спор с любимия? Хазартът може да бъде начин да успокоите неприятните си емоции, да се отпуснете или да общувате. Но има по-здравословни и по-ефективни начини да управлявате негативните си настроения и да се отървете от скуката, като например упражнения, прекарване на време с приятели, тестване на нови хобита или практикуване на техники за релаксация.

Укрепване на вашата връзка с близките

Трудно е да се борите срещу някаква зависимост без подкрепа, затова е полезно да поискате подкрепата на приятели и семейство. Ако вашата връзка с близките е скъсана, има начини да създадете нови приятели, без да разчитате на посещение на казина. Опитайте да се свържете с колеги по време на работа, да се присъедините към екип от спортисти или читателски клуб, да се запишете на курс или да се включите доброволно за благородна кауза.

Присъединете се към група за самопомощ

Анонимните комарджии например е програма за възстановяване в 12 стъпки, създадена по модела на Анонимните алкохолици. Съществена част от програмата е намирането на приятел, бивш играч, който има опит в това да се отърве от зависимостта и който може да ви предложи насоки и подкрепа.

Потърсете съвета на психолог

Депресията, стресът, злоупотребата с вещества или тревожността могат да предизвикат проблеми с хазарта и могат да бъдат изострени от прекомерното залагане. Дори когато хазартът вече не е част от живота ви, тези проблеми ще останат, така че е важно да ги решите. Потърсете съвета на психолог, за да видите дали имате някакъв проблем.

Заключение

Важно е да се знае, че всяка зависимост трябва да се лекува. Няма срам в това да поискаш помощ. В един или друг момент от живота всеки от нас е склонен към някаква форма на зависимост. Ако смятате, че сте изправени пред нездравословна връзка с хазарта, приложете горните съвети.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...