Назад до Самоконтрол и мотивация

Притча за благодарността и неблагодарността

Един турски бей имал специална стая за пътници. Който го посещавал, непременно трябвало да нощува в стаята и на сутринта да продължи пътя си. През това време беят заповядвал да го нагостят добре и да изпълняват всички негови прищевки. Едно нещо само не харесвало на гостите, а именно: като си отивали, един от слугите, по заповед на бея, ги набивал добре! Защо трябвало да ги бият, те не знаели, но се били помирили с положението си. Всеки гост си казвал: „Биха ме, но поне се нахраних и наспах добре.
Един ден в дома на бея се спрял един странник - да нощува и да се нахрани. Той бил предупреден, че на излизане от дома на бея ще бъде бит, но и на това бил съгласен. Като влязъл в стаята, определена за странници, веднага му донесли вода да измие краката си, след това му сложили богата трапеза, всичко в изобилие. Той хапнал от едното ядене и благодарил, като казвал: „Бог да благослови!“ Хапнал от второ, от трето ядене и постоянно благодарил и казвал: „Бог да благослови! Бог да наспори!“ След това легнал да спи. На сутринта пак го изпратили с изобилно ядене и той все благодарил, благославял бея, благославял изобилието, с което го изпратили. На пътната врата той се спрял и чакал да дойдат слугите, да му дадат и последното – боя, за който бил чувал.
Беят го запитал:
Какво още искаш? Не си ли доволен?
Бог да благослови и да наспори всичко, доволен съм, но тук имало обичай, на излизане от дома, да бият госта. Чакам да получа и аз своя дял.
Иди си с мир и с радост! – отговорил беят. Хора като тебе, които не спират Божието благословение, никой не ги бие. Ти постоянно благодариш и благославяш изобилието, което Бог дава. От 20 години насам, колкото пътници минаха през моя дом, всички бяха бити, защото като виждаха изобилието, не го благославяха, не благодаряха, само казваха: „Стига, стига!“, когато вече не можеха да погълнат повече.
Всеки, който не е благодарен, тояга го чака; който благославя и благодари на изобилието, добро го чака.

Източник на изображението: mtinversieprosa.wordpress.com

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 3 оценки

Отзиви

Тодорка Димова
СЛАВА ТЕБЕ ГОСПОДИ ТИ ЕДИНСВЕН НА ЗЕМЯТА ДА СЕ СВЕТИ ИМЕТО ТИ ДА БЪДИ ВОЛЯТА ТИ БЛАГОДАРЯ ЗА ВСИЧКО КОЕТО СИ МИ ДАЛ АМИН
Виж още отзиви
Коментирай
loading...