🎁 Подаръчен комплект за ❤️ СВЕТИ ВАЛЕНТИН ❤️
Назад до Самоконтрол и мотивация

Как екраните на електронните устройства вредят на нашите деца

В някои страни пристрастяването на децата към екраните на телевизори, видео игри, мобилни телефони, лаптопи и др. се разглежда като клинично разтройство, което изисква рехабилитация и лечение на засегнатите деца. Дългото време прекарано пред екраните на електронните устройства е вредно за децата по много различни начини и трябва да се третира като всяко друго пристрастяване. За щастие процеса може да бъде овладян и негативните ефекти от тази зависимост да бъдат отстранени напълно.

Ето кои са основните негативни ефекти, причинени от пристрастяването на децата към електронните екрани:

Лишаване от сън

Без съмнение електронните екрани на много от съвременните устройства водят до проблеми със съня не само при децата, но и при възрастните. Все пак липсата на сън е най-вредна за децата, тъй като те имат нужда от сън повече, отколкото възрастните. Средно едно дете се нуждае от 10-12 часа сън всяка нощ, за да може да расте и да се развива правилно. Стоенето пред електронните екрани обаче отнема много от тези толкова ценни часове за сън. Средно децата, които постоянно са лишени от сън, трябва да растат и да се развиват с по 6 до 8 часа сън на нощ. Установено е, че децата, които оставят електронните си устройства в спалнята получават по-малко сън, отколкото когато устройствата се оставят в друга стая през нощта. Устройствата излъчват синя светлина, дори когато са изключени, а това пречи на съня. Всички популярни електронни устройства, включително мобилни телефони, таблети, лаптопи и телевизори, излъчват синя светлина от екрана си. Тялото интерпретира тази синя светлина като дневна светлина и мозъка изпраща сигнали за събуждане. Вместо да бъде сънливо преди лягане, детето е бодро и будно, дори когато електронния екран е изключен.

Децата, които страдат от липса на сън проявяват ексцентричност, разсейват се много по-лесно, липсват им умения за вземане на решения, повишава се риска от затлъстяване, стават летаргични и оценките им в училище започват да стават по-ниски. Всичко това може да е свързано с твърде дълго прекараното време, пред екраните на електронните устройства.

Затлъстяване

Използването на устройства с електронен екран налага да бъдем седнали или неподвижни по време на употреба. По-заседналия начин на живот в комбинация с висококалорична и некачествена храна, често води до затлъстяване в детска възраст. Децата са пълни с енергия и имат вродена нужда да тичат и скачат. Казано с други думи, децата трябва да бъдат активни. Когато това желание за активност е ограничено и стоят пред екраните с часове наред, е нормално да се появи проблема с наднорменото тегло.

Затлъстяването води до различни здравословни проблеми, включително диабет, болки в ставите и сърдечни заболявания. Детското затлъстяване се увеличава прогресивно в много страни и прекарването на твърде много време пред екраните е един от основните фактори за разпространението на тази „епидемия“.

Проблеми със зрението

Има едно основно правило за хората, чийто работен ден минава пред компютъра т.н. правило 20/20/20. То гласи, че на всеки 20 минути трябва да гледате нещо отдалечено поне на 20 фута (7-8 метра), за около 20 секунди. Това ще ви помогне да преодолеете очното напрежение и да избегнете потенциални проблеми със зрението в бъдеще.

Децата са прекалено запленени от нещата, които правят на електронните екрани и едва ли ще отклонят погледа си за поне 20 секунди, дори и да са чували за това правило. Болката и напрежението в очите се проявяват при прекалено дългото взиране в екрана. Това може да доведе до проблеми със зрението в бъдещето, които в настоящия момент е много трудно да бъдат определени. Затова най-доброто решение на този проблем е превенцията. Ограничавайте детето от много дългото задържане пред екраните на електронните устройства.

Болки и наранявания

Твърде дългото време прекарано пред екрана доведе до появата на нови медицински термини, свързани с болките във врата и палеца. При използването на електронни устройства с екрани главата, врата и китките често се намират под необичаен ъгъл, а палците се използват по начин за който не са били предназначени, за да могат да управляват електронното устройство. Всичко това допринася за болки и страдания, които се влошават с напредването на възрастта.

Болките в гърба, артрира, синдрома на повтарящите се движения и мигрената са само част от хроничните здравословни проблеми, които децата могат да имат, ако прекарват прекалено много време пред електронните екрани.

Загуба на социални умения

Децата, които прекарват твърде много време с електронни устройства губят своите нормални социални умения, необходими за развитието им. Те знаят как да боравят с клавиатурата, но не знаят как да си говорят един на друг. Уменията за взаимодействие с други хора са силно ограничени при децата, които ограничават социалните си контакти, заради прекомерната употреба на електронни устройства.

Децата, които не развиват социалните контакти лице в лице ще имат много проблеми в бъдещите си взаимоотношения като възрастни. Работата, романтичните отношения, приятелствата и обикновения социален етикет ще бъдат ограничени и неудобни, ако детето като малко не развие нормални социални умения.

Агресия

Попитайте някое дете за любимата му видеоигра и ще се убедите, че има огромна вероятност тя да е изпълнена с насилие. Дори много малките деца се увличат по игри в които има оръжия и убийства. Обикновено колкото по-кървава и изпълнена с насилие е една игра, толкова по-популярна става тя сред децата.

Проблемът е, че когато детето расте и се превърне в тийнейджър, то започва да проявява тази агресия. Проучванията показват, че децата, които прекарват много време в гледане филми с агресия или играят видеоигри с насилие, има много по-голяма вероятност да проявят агресия в училище или в дома. Тези деца обичат да се противопоставят на своите връстници, спорят с учителите и родителите си и винаги са напрегнати в очакване нещо да се случи.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Moroslav Borislavov
Общо заето вредите за например са най често видими-сънливост,незаинтерсованост (интерсува го само това което играе на екрана на компютъра) също и все повече желание за играене повече часове.Проявява се и агресия , като например:Аз-Ела да обядваш ,че ще закъснееш за училище /Дете-Ай Остави ме ЛЕЕ ШЕ ИЗГУБА АРЕ МЛЪКНИ!): Мога да кажа че сънливостта се появява от вредните лъчения от електронните му устройства
Виж още отзиви
Коментирай
loading...