🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Самоконтрол и мотивация

Притча за бедния човек и за разгневения бакалин

 Живеело някога едно бедно семейство. Единственото им препитание било маслото, което те приготвяли от млякото на кравата им. Купувала го една близка бакалница, откъдето мъжът пък купувал всичко необходимо за да преживеят. Маслото било оформяно като топка, всяка по един килограм.
Един ден бакалинът се усъмнил в теглото на изкупуваното от него масло и претеглил всяка една от маслените топки. Оказало се, че всяка една тежи точно по 900 грама. Разгневил се бакалинът на бедния човек. Когато на другия ден сиромахът дошъл, той го посрещнал разгневен и му казал:

- "Повече няма да изкупувам маслото ти, защото ти ми го продаваш за 1 килограм, а в действителност всяко поотделно тежи 900 грама."
Тогава сиромахът навел глава и промълвил тихо:

-"О, господине, ние нямаме мярка за теглилката, но аз купих от теб 1 килограм захар и го слагам на кантара, за да претеглям за теб маслото."

Поука: Знай, че с твоята мярка ще мерят и тебе! Не го очакваш, но често така се случва. Поради тази причина, отнасяй се с другите, както искаш те да се държат с теб. Рано или късно, лошото се връща при теб. Не можем да гарантираме за доброто, но на него просто му трябва по-дълго време.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...