🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Самоконтрол и мотивация

Колко струва да си майстор?

Тракторът на един селянин се повредил. Той и приятелите му се опитвали да го поправят, но без успех. Накрая селянинът се принудил да извика майстор.
Той включил стартера, повдигнал капака на мотора и съвсем внимателно огледал всичко. После взел един чук, и ударил с него един-единствен път върху определено място на двигателя и тракторът тръгнал.
Моторът забръмчал като че никога не е бил развален.
Но когато получил сметката, селянинът се изненадал и ядосал:
- Какво? Искаш 50 долара само за един удар с чук?
- Скъпи приятелю – отвърнал майстора, – ударът с чук струва 1 долар. Но искам още 49 долара за това, че знам къде точно трябва да ударя.

Как да различим майстора?

Отличителни белези на майсторството са лекотата, бързината и добрите резултати. Често пъти ние виждаме само външната работа и пропускаме пътя до майсторството - вътрешната работа.
За да станеш майстор, в която е да е област, освен прословутите 10 000 часа работа, са необходими отдаденост, упоритост, издръжливост, кураж, учене, практика, решаване на проблеми, консултации с по-опитни професионалисти, финансови инвестиции, лишения, безсънни нощи ...
Всеки майстор знае и разбира колко тежък е пътя. На останалите им се струва лесно, дори елементарно - виждамт само крайните резултати!
Поради тази причина са склонни да подценяват майсторството и да недоволстват от „цената“.

От тази кратка история си взимам няколко поуки:

  • Цени майсторството. Така показваш уважение към хората, които са успели и са вдъхновяващ пример.
  • Стреми се към майсторство. Така ще бъдеш удовлетворен от себе си и полезен на другите.
  • Знай си цената и дръж на нея! В противен случай, плюеш на целия труд, който си положил през годините и уронваш престижа на пътя към майсторството.
    Нищо не идва даром!
    Всичко си има цена!
    Готов ли си да я платиш?

Стремящите се към майсторство я плащат с готовност. Те не мрънкат. Нямат време да разпиляват енергията си и избират да я насочват в градивни дейности.
Стремете се към все по-високи нива на майсторство, плащайте цената с радост и знайте своята!

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...