Масло от маточина
- Масло от маточина
- Произход на маслото от маточина
- Свойства на маслото от маточина
- Емоционално и духовно приложение на маслото от маточина
- Лечебно приложение на маслото от маточина
Свойства на маслото от маточина
Маслото от маточина има сладък, свеж, цитрусов мирис. То е бледо жълто на цвят и е с воднист вискозитет.
Екстракция
Маслото от маточина се извлича от пресни цветове, листа и стъбла, чрез парна дестилация, като доходността е около 0.01 – 0.02%.
Химичен състав
Основните химични компоненти на маслото са: транс-ocimene, цис-ocimene, 3-octanone, метил hepenone, цис-3-hexenol, 3-октанол, 1-октен-3-ол, copaene, Цитронелал, линалоол, б-bourbonene, caryophyllene -humulene, neral, germacrene-D, geranial, geranyl ацетат, г-cadinene, у cadinene, нерола и гераниол.
Предпазни мерки
Маслото от маточина не е токсично, но може да доведе до чувствителност и дразнене, поради което не трябва да се използва в големи количества. Трябва да се избягва неговата употреба от бременни жени и хора с много чувствителна кожа.
Терапевтични свойства
Терапевтичните свойства на маслото от маточина са: антидепресивно, спазмолитично, бактерицидно, газогонно, сърдечно, против изпотяване, антипирептик, хипотензивно, седативно, стомашно, изпотяващо и тонизиращо.
Отзиви