Назад до История, митове и легенди

Седемте вида Любов, според древните гърци

Съществуват много пътища в живота. Но най-дългият и труден е пътят към сърцето. Ако се му се противопоставите, може повече никога да не го откриете, ако го приемете и ''прегърнете'' ще получите спокойствие, но същото можем да кажем и за противоположните ситуации. Как д ане го наричаме труден тогава?

Всички ние сме били заслепявани от емоции и/ или попадали в клопката на любовта. Още преди много години древните гърци са успели да разделят Любовта на седем различни вида:

Ерос

Първият вид любов носи името на Бог Ерос. Тази любов може да е опасна и страшна, тъй като с есвързва със загубата на контрол и първичен инстинкт за създаване на поколение. Ерос е особено страстна форма на любов, събуждаща силни сексуални чувства. Към тази любов се смята, че принадлежат и хората с интереси към Духовния секс. Но, тя може да бъде и опасна защото често преминава в импулсивни действия, гняв и разбити сърца.

Приятелство

Древните гърци я поставят далеч от Ерос, защото е различна. Тук партнцорите имат усещане за дълбоко приятелство, физическото привличане не е поставено на първо място. Любовта е лоялна, а чувствата са като прегръдка към приятел попаднал в беда.

Семейна любов

Фамилната любов е естетсвена форма на привързаност между родители и техните деца. С тази любов човек се ражда и носи в сърцето. Тя е истинска, чиста и неподправена. Обичта на родителите към детето и на детето към родителитее едно от най-прекрасните чувства, с които човек се ражда. Тук всичко се крепи на Обичта и силната родствена връзка.

Игривост

Гърците я възприемали като игрива форма на любов. Това е любовта в ранни години. Тогава , когато чувствата са неясни, но силно усещаме трепетите на любовта и учестеното сърцебиене. Всичко преминава като миг, еуфория и емоционална наситеност. С нея се разкриват първите интересни и вълнуващи емоции в любовта.

Мания/ Обсебване

Любовта се е превърнала е мания, обсебване и неподвластност на стабилни емоции. Това се случва когато има съпоставяне между Ерос и Игривост. При нея човек иска да бъде обичан на 100% и половонката му да бъде единствено и само негова, а това да се доказва постоянно. Тук партньорите са особено ревниви, в чести случаи избухливи, сърдити и неуравновесени.

Трайна

Наричана още Pragma. Тази любов е доказала издръжливостта си във времето. С течение на времето е преминала в уникална хармония между партньорите. За съжаление не се открива никак лесно. За разлика от някои други видове, тя е резултат от усилията и на двете страни във връзката. Толерантност, компромис, търпение и най-вече Любов към партньора, тези признаци са смятани за основите на този тип връзки.

Любов към себе си

Гърците са разбрали, че преди да можем да се грижим за другите, то първо трябва да се научим как да се грижим за самаите себе си. Тази форма на Любов не е нездрвословна суета, която се фокусира върху личната слава, богатство и изгода, която се нарича Нарцисисъм.
Любовта към себе си се доближава до будитската философия за „самостоятелно състрадание“, копято е най-дълбокото разбиране, че само след като имате силата да обичате себе си и да е чувствате удобно в собствената си кожа, ще бъдете в състояние да осигурите Любов и на другите. И както Аристотел е казал: „Всички приятелски чувствакъм другите са продължение на чувствата на човек към самия него“.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...