5 основателни причини да включим стафиди към ежедневното си хранително меню
Стафидите са едни от най-често срещаните сушени плодове. Знае се, че са се консумирали още в древна Персия и Египет и дори са споменати в стария завет. Те са не само вкусни допълнения към различни сладкиши и сирена, но имат и уникални ползи за нашето здраве.
Полезни са при треска,запек,анемия, укрепват здравето на костите, спомагат за нормализиране на теглото.
Анемия
Стафидите са богат източник на желязо, мед и витамин В комплекс, които са от жизненоважно значение за образуването на червени кръвни клетки. Редовната консумация на плодовете подпомага лекуването на анемия и помага за съсирването на кръвта при отворени рани (порязвания).
Очно здраве
Наличието на полифенолни фитонутриенти в стафидите подобрява зрението. Тези мощни растителни източници предлагат отлична защита срещу катаракта.
Здраво сърце
Редовната консумация на стафиди осигурява добра защита срещу сърдечно-съдови заболявания. Подпомага понижаването на холестерола, както и нивата на триглицеридите, подобрява състоянието на сърцето, като по този начин намалява риска от инсулти и хипертония.
Енергия
Отличен натурален източник на енергия. Стафидите често са предпочитани за консумация от лица активно занимаващи се със спорт. Имат качеството ефективно да подпомагат усвояеването на витамини, протеини и други полезни хранителни вещества за организма.
Подобрено храносмилане
При поглъщане влакната на стафидите набъбват в организма, тъй като абсорбират вода, по този начин насърчават слабително действие и облекчават запек. Редовният прием на стафиди подпомага редовната функция на червата и изчистването на токсините от организма.
Отзиви