🎁 Подаръчен комплект за ❤️ СВЕТИ ВАЛЕНТИН ❤️
Назад до Самоконтрол и мотивация

Популярни митове за медитацията

През последните десетилетия медитацията навлезе дълбоко в модерната западна култура. Стресирани от модерния начин на живот много хора се обръщат към тази древна източна техника с цел да намерят вътрешен мир и спокойствие. Въпреки нарастващата популярност на медитацията, съществуват множество погрешни схващания, които се явяват пречка за практикуващите. Те лишават много хора, които пробват да медитират, от дълбоките ползи за тялото, духа и ума.

Представяме ви няколко от основните митове, свързани с медитацията:

Медитацията е трудна

Този мит се корени в образа на медитацията като езотерична практика, запазена само за светци и духовно просветени учители. В действителност, когато получите необходимите указания от опитен и знаещ учител, медитацията е много забавна и лесна за практикуване. Техниките могат да бъдат много лесни. Например да се фокусирате върху дишането си или тихо да повтаряте някоя мантра. Една от причините, поради които медитацията изглежда трудна, е че прекалено усилено се опитваме да се концентрираме. Някои хора пък очакват прекалено високи резултати и остават разочаровани. Други не се чувстват сигурни, дали изпълняват правилно техниките.

Трябва да успокоите ума си, за да имате успешна медиативна практика

Това е може би най-популярния мит свързан с медитацията, който кара много хора да изпитват безсилие. Медитацията не се изразява в спиране на мислите или опит за изпразване на съзнанието. Този подход създава повече стрес и бърборене на вътрешния глас. Не можем да спрем или контролираме мислите, но можем да решим, колко внимание да им обръщаме. Не можем да наложим насила тишината и спокойствието на ума си, но посредством медитацията можем да открием спокойствието, което вече съществува в пространството между мислите ни. Това пространство между мислите е чистото съзнание, чистата тишина и чистия мир. Когато медитираме ние се концентрираме върху дишането, изображение или мантра, което позволява на ума да се отпусне в този тих поток на съзнанието. Когато възникват някакви мисли, а те неизбежно ще се появят, не трябва да се опитваме да ги съдим или разкараме. Вместо това бавно трябва да върнем вниманието си върху обекта на концентрация. По време на всяка медитация има моменти (дори да са само милисекунди), когато ума застива и изпитваме освежаващите преживявания на чистото съзнание. Редовната медитация постепенно ще увеличава това време на чисто съзнание и тишина. Дори мислите да ви заливат по време на цялата медиативна сесия, вие пак получавате някакви ползи от тази практика. Не бива да си мислите, че сте се провалили или сте изгубили времето си. Самото забелязване и анализиране на мислите е пробив, защото променяте нагласата си от съзнание ориентирано към егото, към съзнание ориентирано към осведомеността. Колкото по-малко внимание обръщате на мислите, толкова по-голямо спокойствие изпитвате и отваряте съзнанието за нови възможности.

Отнема години, за да получим някакви ползи от медитацията

Ползите от медитацията са незабавни и дългосрочни. Много научни изследвания доказват, че медитацията има дълбок ефект върху връзката дух-тяло, само след няколко седмици активно практикуване. Едно от проучванията направено съвместно от Харвардския университет и Масачузетската болница е установило, че само 8 седмици практикуване на медитация са достатъчни не само да намалим тревожността и изпитаме по-голямо спокойствие, но и увеличават областите в мозъка, свързани с паметта, съпричастността, самооценката и регулирането на стреса. Други популярни ползи на медитацията са повишената концентрация, понижение на кръвното налягане и подсилване на имунитета.

Медитацията е бягство от действителността

Истинската цел на медитацията не е да ви откъсне от действителността, а да ви подготви за връзка с истинската ви същност, която остава непроменена, независимо от постоянно променящите се външни обстоятелства на живота ви. По време на медитация се потапяме под повърхността на ума, който е изпълнен с повтарящи се мисли за миналото и тревоги за бъдещето. Достигаме до дълбините на чистото съзнание. В това състояние на трансцедентално съзнание се освобождаваме от всички ограничаващи предразсъдъци и мисли. Усещаме истината, че нашата вътрешна същност е безкрайна и безгранична. Редовното практикуване на медитация води до пречистване на възприятията и разширяване на яснотата. Някои хора погрешно използват медитацията като форма на бягство от нерешените емоционални проблеми. Този подход е в противоречие с мъдростта, която ни носи медиативното учение.

Нямам достатъчно време за медитация

Всеки може да отдели необходимото време за медитация, стига да я постави сред основните си приоритети. Ако си мислите, че графика ви е прекалено натоварен, запомнете, че дори само няколко минути медитация е по-добре от нищо. Не бива да се отказвате да медитирате, само защото е станало прекалено късно или се чувствате сънливи. Колкото и парадоксално да звучи, когато практикуваме медитация по-често и по-продължително, в действителност имаме повече време. По време на медитация се потапяме във вечното, безкрайно царство на съзнанието – чистото съзнание, което е източникът на всичко, което се проявява във Вселената. Дишането и сърдечния ритъм се забавят, кръвното налягане спада, тялото намалява производството на стресови хормони, които ускоряват процеса на стареене и носят субективното усещане, че вечно не ни достига времето. По време на медитация изпадаме в състояние на спокойна бдителност, което е изключително освежаващо за ума и тялото. След продължително практикуване ще забележите, че можете да постигнете повече с по-малко усилия. Вместо да се борите усилено за постигане на определени цели, ще се научите как да се носите по потока на универсалното съзнание, което води до физическото проявление на всичко, което ни заобикаля.

Медитацията е духовна или религиозна практика

Медитацията е практика, която заглушава ума и ни отвежда в едно състояние на покой и тишина. Тя не изисква специфична духовна вяра. Много хора от различни религии практикуват медитация, без това да е в противоречие с религиозните им вярвания. Някои медитатори дори нямат религиозни убеждения и са атеисти. Медитацията носи вътрешна тишина и многобройни физически и психически ползи. Тя ни помага да обогатим живота си. Да сме щастливи и задоволени от това, което вършим, без значение дали целта ни е израстване в кариерата или спокоен семеен живот.

От практикуващия се очаква да има трансцедентен опит в медитацията

Някои хора се разочароват, когато по време на медитация нямат видения, не чуват ангелски хор, не левитират или не могат да зърнат просветлението. Можем да имаме най-различни приятни изживявания по време на медитация, включително чувствата на блаженство и единство, но това не е основната цел на практиката. Реалната полза от медитацията се проявява в останалото време от деня, когато се потапяме в ежедневието. Когато приключим с медиативната практика ние запазваме част от тишината и спокойствието, което ни позволява да бъдем по-креативни, състрадателни, да обичаме повече себе си и всичко, което ни заобикаля.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...