🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Самоконтрол и мотивация

Учените свързват гледането на порно с намаляване на сивото вещество в мозъка

Скорошно проучване на института „Max Planck” в Берлин е открило връзка между гледането на порно филми и обема на сивото вещество в определени райони на мозъка. Учените са изследвали 64 здрави мъже на възраст между 21 и 45 години в това изследване. Първо мъжете били помолени да попълнят анкета в която имало и въпрос за това колко часа на седмица прекарват в гледане на порно. Изследователите установили, че количеството часове варира значително между различните мъже, участващи в проучването, но като цяло усреднената стойност била около 4 часа на седмица.

Ефекти от гледането на порно върху мозъка

В течение на експеримента мозъците на мъжете били сканирани с помощта на ядрено-магнитен резонанс, докато са наблюдавали порнографски изображения или не-сексуални изображения. Изследователите установили, че съществува обратнопропорционална връзка между времето прекарано в гледане на порнографски изображения и обема на сивото вещество на десното опашато ядро (нуклеус каудатус). Докато мъжете гледали порно, ядрено-магнитния резонанс показал, че е налице намаляване на мозъчната функция в областта на мозъка, която се свързва с мотивацията. В крайна сметка, според това изследване съществува отрицателна обратна връзка (от функционална гледна точка) между дясното опашато ядро (nucleus caudatus) и лявата предна част на мозъчната кора (дорзолатерален префронтален кортекс), когато мъжете гледат порно.

Има нужда от повече доказателства

Учените признават, че не могат да бъдат убедени на 100%, че негативните аспекти на функциониране на мозъка и промяната в обема на сивото вещество са причинени точно от гледането на порно. Според тях гледането на порно определено има негативни последствия, но са необходими още доказателства. До момента учените са разработили няколко хипотези, относно получените резултати. Те смятат, че прекомерната стимулация на системата за възнаграждение (reward system) води до изменение на невронната пластичност. Друга възможна гледна точка е, че мъжете с по-малко количество сиво вещество имат нужда от повече стимулация в сравнение с останалите мъже и поради това гледат повече порно.

Въпреки, че са нужни още изследвания, за да се направи по-точно формулиран извод, учените признават, че резултатите до момента са доста интригуващи.

Други негативни последици от гледането на порно

Гледането на порно вреди на сексуалния живот и намалява броя на половите актове с реалния физически партньор. Пристрастяването към порното води до състояние, при което мъжете не могат да се свържат със своя сексуален партньор и да имат нормално сексуално преживяване. Очакванията на хората за секса и възможността им да изпълняват определени ситуации се променят значително при зависимите от порното.

Може би не осъзнаваме, но когато гледаме порно в мозъка ни се случват определени физически реакции и се създават очаквания за това как трябва да се представим, когато правим секс с партньор. Поради това се набляга изцяло на физическото усещане и се игнорират останалите начини за връзка между партньорите по време на секс. Разбира се много хора търсят точно това, физическото удоволствие от секса, но една пълноценна сексуална връзка не може да се прояви само на физическо ниво и поради това толкова много хора в наши дни чувстват сексуална незадоволеност.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...