Назад до Самоконтрол и мотивация

Щастието в живота не идва само - Как да направим живота си по-щастлив?

"Щастието не е нещо, което идва наготово. То е резултат на нашите собствени действия“ - Далай Лама.

В света съществуват 2 типа хора – такива, които избират да бъдат щастливи и такива, които избират да бъдат нещастни. Противно на общоприетото схващане, щастието не идва от парите, славата или материалните придобивки. То идва отвътре, от нашата истинска същност. Дори най-богатия човек на света може да бъде нещастен, а един беден и бездомен човек може да бъде истински щастлив. Щастливите хора имат положителна нагласа за живота и живеят в мир със себе си.

Въпросът е как успяват да постигнат това?

Много е просто. Щастливите хора са си изградили редица добри навици, които непрестанно подобряват живота им. Те вършат нещата по различен начин. Щастливите хора не таят омраза в себе си. Те добре разбират, че е много по-добре да простят и да забравят, отколкото да позволят на негативните чувства да надделеят над позитивните. Задържането на негативните чувства има много вредни последици за нашето благополучие. То повишава тревожността и стреса и води до депресия. Ако успеете да се освободите от омразата и негативните чувства ще имате достатъчно енергия, за да се насладите пълноценно на хубавите неща в живота.

Отнасяйте се с доброта към всеки

Научно доказано е, че добротата към другите ни прави по-щастливи. Всеки път, когато действаме безкористно мозъка ни произвежда серотонин, хормон който облекчава напрежението и повдига настроението. Когато се отнасяме към другите с уважение, достойнство и любов, ние изграждаме много по-силни връзки с тях.

Гледайте на проблемите като на предизвикателства

Думата „проблем“ не е част от речника на един щастлив човек. Проблема се свързва с недостатъци, усилия и нестабилни ситуации. Предизвикателството от друга страна се асоциира с нещо положително като нова възможност, задача за изпълнение или поемане на риск. Всеки път, когато се сблъскате с препятствие, опитайте се да гледате на него като предизвикателство.

Изразявайте благодарност за това, което имате

Има една известна поговорка, която гласи: „Щастливите хора не притежават най-доброто от всичко, те просто извличат най-доброто от нещата, които имат“. Ще бъдете много по-доволни, ако благословите нещата, които имате, вместо да копнеете за неща, които не са ви нужни.

Мечтайте смело

Хората, които имат големи мечти е по-вероятно да постигнат целите си, от останалите. Ако имате куража за големи мечти ще бъдете по-целенасочени и ще поддържате едно позитивно състояние на съзнанието.

Не изразходвайте прекалено много енергия за дреболии

Щастливите хора разбират добре, че живота е твърде кратък, за да го пропиляваме ядосвайки се за някакви тривиални ситуации. Не обръщайте голямо внимание на дребните неща и се отпуснете по-течението на живота. Това без съмнение ще ви направи много по-щастливи.

Казвайте хубави неща за другите

Да бъдеш мил носи много по-хубави чувства от това да бъдеш груб. Казвайте хубави неща за другите хора и така ще мислите по-положително и неосъждащо.

Не си търсете оправдания

Бенджамин Франклин е казал: „Който е добър в това да си намира оправдания, рядко е добър в нещо друго.“ Щастливите хора не търсят оправдания и не винят другите за собствените неуспехи в живота. Вместо това те се поучават от грешките си и по този начин се развиват в положителна насока.

Живейте в настоящето

Щастливите хора не живеят в миналото и не се страхуват от това, какво ще им предложи бъдещето. Те просто се наслаждават на настоящия момент и правят нещата, които ги карат да се чувстват добре.

Събуждайте се всяка сутрин по едно и също време

Забелязали ли сте, че успешните хора в повечето случаи са ранобудни? Ставайте по едно и също време всяка сутрин, за да стабилизирате жизнения си цикъл, да повишите производителността си и да бъдете по-съсредоточени.

Избягвайте сравненията

Всеки работи със своя собствена скорост, затова не бива да се сравнявате с другите. Ако смятате, че сте по-добър от някой друг ще се изпълните с едно нездравословно чувство на превъзходство. Ако пък мислите, че някой друг е по-добър от вас ще се чувствате зле за себе си. Ще се чувствате много по-добре, ако се съсредоточите върху собствения си напредък и хвалите останалите за техния напредък.

Внимателно избирайте приятелите си

Нещастието обича да има компания. Ето защо е много важно да се обграждате с оптимистични хора, които ще ви насърчават да постигнете целите си. Колкото повече положителна енергия имате около себе си, толкова по-добре ще се чувствате.

Не търсете одобрение от другите

На щастливите хора не им пука, какво мислят другите за тях. Те следват собственото си сърце и не позволяват на скептиците да ги обезкуражат. Разбират добре, че е невъзможно да се угоди на всички. Изслушайте това, което хората искат да ви кажат, но не търсете друго одобрение, освен своето собствено.

Поддържайте богат социален живот

Самотния човек е нещастен човек. Щастливите хора разбират колко е важно да имат силни, здрави взаимоотношения. Отделете необходимото време, за да се видите и поговорите с вашето семейство, приятели и ще се почувствате много по-добре.

Медитирайте

Медитацията има силата да приглуши ума ви и да ви помогне да намерите вътрешен мир. Не е нужно да бъдете Дзен майстор, за да практикувате медитация. Щастливите хора могат да заглушат ума и егото навсякъде и по всяко време, за да успокоят нервите си.

Хранете се добре

Храната оказва пряко влияние върху способността на организма да произвежда хормони, които пък определят настроението, нивата на енергия и степента на фокусиране на съзнанието. Яжте само храни, които поддържат ума и тялото в добра форма.

Правете физически упражнения

Проучванията показват, че физическите упражнения повишават нивата на щастие. Движението повишава самочувствието и дава по-високо чувство за себереализация.

Казвайте истината

Лъжата води до повишаване нивата на стрес, понижава самочувствието и ни кара да изглеждаме по-непривлекателни в очите на другите. Истината ще ви направи свободни. Да бъдете честни към себе си и към другите ще подобри психическото ви здраве и ще изгради доверие на другите към вас. Винаги бъдете честни и никога не се извинявайте за своята искреност.

Наложете си самоконтрол

Щастливите хора имат способността сами да коват собствените си съдби. Те не позволяват на другите да им казват как да живеят живота си. Контрола над собствения живот носи положителни чувства и повишава самочувствието.

Приемете нещата, които не могат да бъдат променени

Живота не винаги е честен и справедлив. Ще изпитате едно чувство на вътрешен мир, когато осъзнаете този факт. Вместо да се концентрирате върху това, колко е несправедлив живота, фокусирайте се върху нещата, които можете да контролирате и да промените към по-добро.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...