🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Технологии и развитие

Стивън Хокинг: На човечеството му остават 100 години

Бягство от Земята

През последния век човечеството постигна невероятен технологичен растеж и бяха въведени голям брой иновации. Научихме се да летим (поне с помощта на самолети), построихме огромни машини, намерихме лек за много болести, разработихме компютрите, интернет и интелигентните устройства. В същото време обаче сме отговорни и за много смърт и разруха – множеството войни, две от които бяха световни. Промените в климата също са в резултат от дейността на човечеството. Известният физик Стивън Хокинг смята, че разполагаме с около 100 години преди да се самоунищожим и спешно трябва да търсим нова планета, която да заселим.

Това не е първият път, в който Хокинг предсказва съдбата на Земята. През последните години той многократно предупреждава за това как Изкуственият интелект ще сложи край на човечеството и, че опитите за контакт с извънземни същества също няма да доведат до нищо добро. През ноември миналата година Хокинг каза, че имаме 1000 години да напуснем Земята. Сега той е намалил драстично прогнозата си на 100 години, което означава, че през последните 6 месеца се е случило нещо много значимо.

Всички детайли относно новата крайно песимистична прогноза на Хокинг ще бъдат представени в документалния филм на BBC “Expedition New Earth”, който ще бъде излъчен на 15-ти юни. Според Стивън Хокинг човечеството трябва да се превърне в многопланетарен вид през следващия век, за да оцелее.

Дните ни са преброени

Според Хокинд дните на човечеството на Земята вече са преброени поради промените в климата, евентуален сблъсък с астероид, епидемиите и пренаселеността. Какъв е единствения начин да оцелеем? Трябва да променим планетите, и то бързо. Много неща могат да се случат в следващите 100 години. Ние сме доказали, че сме в състояние да открием и развием много неща в рамките на един век. Можем ли обаче наистина да се преселим на други планети в рамките на този кратък период.

Изпълнителния директор на Tesla и Space X – Елън Мъск смята, че това е възможно. Дори вече се разработват планове, как точно това да се случи. Марс е най-близката до нас планета и логично плановете са първо тя да бъде колонизирана. Елън Мъск има много амбициозни планове да направи първа експедиция на хора до Марс до 2025 г., а до 2033 г. вече да има изградена колония там. Според повечето експерти обаче достигането до Червената планета и създаването на стабилно местообитание там може да отнеме поне още няколко десетилетия. За щастие освен Space X вече има и други, които работят върху идеята за заселване на Марс. NASA има официална програма за мисия на хора до Марс. Китай също организира собствена експедиция до Червената планета.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...