Назад до Технологии и развитие

Уругвай е първата държава, която произвежда почти 100% от необходимата си енергия от възобновяеми източници

По време на конференцията на ООН за Климатичните промени, проведена в края на 2015 г. в Париж, станаха известни много интересни факти. Един от тях бе обръщението на уругвайската делегация към участниците в конференцията. Малката южноамериканска държава обяви, че получава 94.5% от енергията си от възобновяеми източници, най-вече слънчева и вятърна енергия. Нещо повече Уругвай е успял да постигне това без държавни субсидии и без повишаване цените на енергията, добивана от възобновяеми източници.

Има много начини, по които хората да правят неща, които са полезни за Земята и за здравето им. Например купуването органични храни или отказ от използването на изкопаеми горива. Едно от най-често срещаните оправдания е, че високите разходи ни възпират да направим най-добрия избор за себе си и за планетата. Това обаче не може да се каже Уругвай, държава с население малко над 3 милиона, тъй като цените на електроенергията там никога не са били по-ниски.

Скептиците могат само да се чудят как технологиите или инвестициите могат да изиграят такава голяма роля. Големите икономики изпитват големи затруднения да навлязат в дълбочината на нещата. Малката южноамериканска държава обаче е успяла да направи промяната към използването на почти 100% чиста енергия, без да прилага някакви драстични мерки. Рамон Мендес, министър на енергетиката на Уругвай, обясни по време на конференцията на ООН, че успеха на страната му се дължи на 3 прости стъпки: откритост в процеса на взимане на решения, създаване на благоприятна регулаторна среда и силно партньорство между публичния и частния сектор. Той заяви ясно, че когато на инвеститорите се предлага сигурна среда, разходите по строителство и поддръжка екологично чистите електроцентрали остават ниски.

Формулата за успех на Уругвай звучи доста атрактивно и изглежда лесна за изпълнение. Нещо повече невероятните резултати бяха постигнати само в рамките на 10 години. С цел да намали още повече въглеродните си емисии, правителството планира построяването на още повече вятърни паркове и осигуряване на солидни чуждестранни инвеститори с фиксирани цени вятърната енергия за следващите 20 години. Това примамливо предложение накара големи фирми в бранша да се редят на опашка, за да получат достъп до уругвайския енергиен пазар. В момента вятърната паркове са основен източник на електрическа енергия за страната.

Енергийните нужди на Уругвай се допълват от невероятен микс от възобновяеми енергийни източници. Освен от вятъра в страната се произвеждат големи количества енергия от слънцето, биомаса и ВЕЦ-ове. Нисковъглеродните енергийни източници съставляват 55% от цялата енергия използвана в икономиката и домакинствата (включително транспортните средства и машините на твърдо гориво). За сравнение в световен мащаб възобновяемите източници на електроенергия съставляват едва 12% от общото количество потребявана енергия.

На конференцията на ООН, Уругвай обеща да намали въглеродните си емисии с зашеметяващите 88% само в рамките на 2 години. Примера на тази малка страна трябва да бъде последван в най-скоро време и от големите световни икономики, тъй като все по-отчетливо изпитваме промените в климата, породени от огромните количества въглеродни емисии, с които постоянно замърсяваме въздуха. Финансовата стабилност на енергийната система на Уругвай дава още съществени причини на останалите държави, да се заслушат внимателно в това, което има да ни каже тази южноамериканска държава.

Рамон Мендес споделя: „Вече няколко години не сме внесли нито един киловатчас електроенергия. Преди бяхме зависими от Аржентина за вноса на електроенергия, но сега ние изнасяме енергия за тях. Миналото лято износа ни за Аржентина достигна 1/3 от общото количество произведена енергия.“

Не всички сектори в Уругвай обаче разчитат на възобновяеми източници. По отношение на транспорта преобладават течните горива, като те съставляват около 45% от общия енергиен микс. Въпреки това мотивацията на страната за положителни промени, трябва да служи за пример и да насърчи останалия свят да намери алтернативи за енергийни източници, които да вредят по-малко на планетата ни.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...