Назад до Технологии и развитие

Японски учени направиха успешен опит да пренесат ток безжично по въздуха

Повече от век, след първоначалните опити на Никола Тесла за безжичен пренос на електричество, група японски учени успяха пренесат електричество по въздуха.

Изследователи от Японската космическа агенция за изследвания (Japan Aerospace Exploration Agency) успяха да пренесат 1.8 киловата електроенергия, посредством микровълни до приемник, който се е намирал на 55 метра от източника на енергията. Може да си мислите, че това не е много впечатляващо разстояние и доставената енергия е много малка, но експеримента открива нови перспективи за алтернативни енергийни изследвания. Подобна технология може да бъде използвана за събирането на слънчева енергия в открития космос и след това да се изпраща към Земята. В действителност точно по такъв начин се захранва Международната космическа станция. Тя преобразува слънчевата светлина в електрически ток.

От години изследователите от Японската космическа агенция за изследвания (JAXA) участват в проекта Space Solar Power Systems project (SSPS), който има за цел изграждането на слънчева централа в космоса, която да събира слънчева енергия и да я транспортира до Земята, посредством микровълни или лазерни лъчи. Предвижда се централата да се намира в геостационарна орбита на около 36 000 километра и да предава енергия на приемащо устройство на Земята. Очаква се този свръхамбициозен проект да стане реалност едва след няколко десетилетия, тъй като има редица технически въпроси, които трябва да бъдат решени.

Безжична електроенергия, лазерни лъчи, микровълни... Всичко това не ви ли напомня на експериментите на Никола Тесла от преди век? Този велик учен и изобретател извършва десетки подобни експерименти още в края на 19-ти век. Много от неговите постижения тогава са смятани за научна фантастика, но днес все повече започват да намират практическо приложение. През 1899г. Никола Тесла успява да пренесе безжично електрическа енергия и да запали над 200 лампи на разстояние до 42 километра.

 

През 1901г. Тесла започва изграждането на своя най-грандиозен проект – кулата Уодърклиф, чиято основна цел е осигуряването на безплатна и неограничена безжична електрическа енергия (World Wireless System). Тесла е вярвал, че ако построи достатъчно на брой такива кули по целия свят ще може да се доставя неограничено енергия навсякъде по всяко време. Първоначално грандиозната идея е предизвикала интереса на един от най-влиятелните банкери по онова време Джей Пи Моргън (J.P Morgan), който лично финансира изграждането на кулата. В последствие банкера осъзнава каква опасност за корпоративните интереси крие този социален проект и прекратява финансирането. Кулата така и не е довършена и грандиозните планове на Тесла за съжаление остават само на хартия. Тези събития са се развили преди повече от 100 години, но ето че сага идеите на Тесла се възраждат и учените се опитват да построят слънчевата централа, главно благодарение на разработките и достиженията на Тесла.

Все по-голяма част от световната общност осъзнава, че алтернативните източници на енергия са единствения път към оцеляването на човешката цивилизация. Ако успеем да приложим на практика идеите на Тесла и изградим слънчеви централи в космоса, които да предават енергията обратно на Земята, ще можем да се възползваме от неограничената безжична електрическа енергия, независимо от метеорологичните условия и часа от денонощието.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 6 оценки

Отзиви

До #1
Кое от БЕЗПЛАТНА НЕОГРАНИЧЕНА ЕНЕРГИЯ не разбра?
Ако все пак решат да се обединяр страните, на които Тесла е дал частите от своята система няма нужда да чакаме японците да наподобят неговите резултати, нали?
спец
идеята е прекрасна но за България опасна защото циганите ще си купят или откраднат приемник и ще крадат от въздуха вместо да се качват по стълбовете
Коментирай
loading...