Назад до История, митове и легенди

Защо калинката носи късмет

От незапомнени времена присъствието на калинки се свързва с късмет, защита и изпълнение на различни желания. Съществуват много интересни истории, които правят това суеверие още по-вълнуващо и ни карат да вярваме в него.

 

 

Според стара легенда някога в някои краища на Европа, посевите били унищожавани от рояци листни въшки. Тогава хората започнали да се молят на Дева Мария да им изпрати помощ. След това изведнъж се появили множество червени буболечки с черни петна, които спасили посевите им. Хората започнали да наричат малката буболечки „Буболечките на Дева Мария“. Това, което се случило с фермерите бързо се разпространило по света и хората започнали да приемат калинката като символ на късмет и сбъдване на техните желания.

Религиозна асоциация

В някои народи тя продължава да се смята за същество изпратено от Богородица. Възприема се и като връзка със седемте скърби от молитвата. Следователно да убиеш калинка се счита за лоша поличба.

Мечти

Всички знаем поверието, че ако видиш калинка кацнала върху един обект това е знак, че той ще бъде заменен с нов. Така например, ако червената буболечка е кацнала върху колата ви, то предстои смяна с нова. Според други вярвания, ако в дома има болен човек и в него влезе калинка, тя ще донесе изцеление.

Реколта и плодородие

Хората в Северна Германия смята пристигането на калинките за добра или лоша поличба според броя на черните им точки. Ако калинката има по-малко от 7 точки, то годината ще бъде плодородна, ако точките са над 7 – ще има слаба реколта. Французите чакат с радост калинка да кацне върху лозето им, за да бъде виното хубаво.

Любов, брак и деца

Протегната длан и калинката върху нея са нещо, което всички сме правили като деца. Ако калинката пълзи по ръката и неотлита се смята, че съвсем скоро ще ни споходи истинската любов. Ако отлитне се гадене в коя посока ще се задоми мъжа или жената на чиято ръка е кацнала. В Швеция вярват, че ако калинка полази ръцете на неомъжена девойка, то скоро ще настъпи сватбеният ден за нея. В Централна Европа, ако калинка кацне върху жена, то броя на нейните точки определя, колко деца ще има жената.

За някои тези суеверия ще прозвучат като приказка, защото нямат логично обяснение, а съществуват само в митове и предания. И въпреки това усмихнете се, когато видите калинка  и тайничко си пожелайте нещо, кой знае може и да се сбъдне!

Рейтинг:
4.5/5 на базата на 4 оценки

Свързани продукти

ГРИВНА ЗЛАТНО ТИГРОВО ОКО И ОНИКС - символ на Смелост и борчески Дух, DevaGram
81.00
лв
+ ПОДАРЪК ИЗНЕНАДА! 100% Естествени камъни
ФЪН ШУЙ СЛОНЧЕ С БИВНИ - за късмет и защита, VERONESE
56.35
лв
Изненада при поръчка над 60 лв.
СТАТУЯ БОГИНЯ ФОРТУНА, 18 см. - за късмет и изобилие, VERONESE
56.35
лв
50.72
лв
Промоция -10% Изненада при поръчка над 60 лв.

Отзиви

Da
Коментирай
loading...