🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Речник

Ченълинг

Ченълинг, от английски: „канализиране"; съвременна форма на шаманизма и спиритизма, която се състои в получаването на информация от паранормални източници чрез медиум („канал"). Ченълингът, който се развива като подобно на епидемия модно течение в езотериката, става известен благодарение на Джейн Робъртс, която твърди, че получава послания от Сетх, Уилям Джейн и Юнг. Други духовни същества, чиито послания са канализирани, са: Еманюел (медиум Пат Роудгаст), Лазарис (медиум Джек Пърсел) и Рамтха (медиум Дж. З. Найт, американска домакиня). Състоянията, съпровождащи ченълинга, приличат на променените състояния на съзнанието у медиумите. Също така в транс, в хипноза и чрез употреба на психеделични дроги хората от всички епохи са вярвали, че осъществяват контакт с чужди същества и предават техните послания устно или писмено. Ченълингът се тълкува по различен начин:

1. Канализираните послания са проекции и творения, идващи от колективното несъзнавано. Духовните същества, които се посочват като източник, са според тази теория символични преводи на несъзнаван материал.

2. Ченълингът се основава на самохипнозата. В трансово състояние фантазията може да се представи в познатите форми (телесни промени, промяна на гласа и пр.), както това може да се наблюдава и при медиумите от миналото.

3. Излъчватели на посланията са частични личности на човека. Това се обосновава с теорията, че човекът се състои от множество мултипленни личности, някои от които остават несъзнавани. Чрез ченълинга те се „изживяват".

4. Източник на ченълинга е колективното съзнание. Всичко, което някога е било помислено или видяно, може да бъде уловено от хората с екстрасетивни способности (Акашова хроника, Анима мунди). В полза на това говори обстоятелството, че материалът на ченълинга не съдържа нищо, което вече не е било открито по друг начин.

5. Ченълингът е форма на интуицията. Едно внезапно познание получава по-голям авторитет, ако като негов източник бъде посочено някое духовно същество или таен учител.

Рейтинг:

Отзиви

когато личната сила и воля не стигат тогава идват на помощ още няколко практики които се държат вдълбока тайна дори и да загубите десетки години за да ги откриете тогава идва страхът
анна
много ми е интересно и клиповете са уникални ще се поинтересувам по подробно
Виж още отзиви
Коментирай
loading...