Назад до Диагностика с Аюрведа

Диагностика по езика

Езикът е орган на вкуса и речта. Ние можем да усещаме различните вкусове, само когато езикът е влажен; със сух език това невъзможно. Езикът е и орган на речта, с помощта на който изразяваме думи, мисли, понятия, представи, идеи и чувства. Изследването на този важен орган дава цялостна представа за процесите в организма.

Погледнете езика си в огледалото. Обърнете внимание на големината, формата, релефа, повърхността, ръбовете и цвета. Бледият език сочи анемично състояние или недостиг на кръв в организма. Жълтеникавият цвят говори за излишък от жлъчен сок в жлъчния мехур или за нарушена чернодробна функция. Синият цвят (ако човек не е ял току-що боровинки) е знак за сърдечно заболяване.

Диагностика по език 2Както е показано на диаграмата на различните зони от езика съответстват различни органи. При нарушена функция на даден орган в съответната зона се появяват оцветявания, хлътвания или възвишения. Например: отпечатъците от зъби по ръбовете на езика са знак за недостатъчно ефективни абсорбционни процеси в червата.

Диагностика по език 3Налепът по езика показва наличието на токсини в стомаха, тънките черва или дебелото черво. Ако е обложена само задната част на езика - токсините са в дебелото черво. Налеп в средната част на езика говори за задържане на токсини в стомаха и тънките черва.

Диагностика по език 4Бразда по срединната линия на езика е знак за задържане на чувствата в областта на гръбначния стълб. Изкривяване на срединната линия говори за деформация в нормалните извивки на гръбначния стълб.

Рейтинг:
3.9/5 на базата на 10 оценки

Отзиви

Жабуркане с чаша вода и едина капачка 3% кислородна вода
Румен Симов
Помага ли жабуренето със сода за бял налеп от вътрешната страна на езика. .моля кажете
Доста по-добре ще е да се погрижите цялостно за здравето си, вместо да си четкате езика. Външното отстраняване на налепите няма да прочисти организмът Ви и токсините в него!
Стели
Какво означават налепи по външните контури на езика влява и вдясно?
Опитай те,жабуркане със сода! Eфекта е почти веднага!
Виж още отзиви
Коментирай
loading...