Назад до Видове йога

Джнана йога

Джнана йога е форма на йогата, която цели постигането на съвършено знание. Това означава знанието да се възприема, като абсолютна реалност. Джнана означава знание, но под знание тук не бива да се разбира това, което например учениците получават в училището. Под знание тук се има в предвид възможността да се вижда реалността на всичко в нашия свят.

При Джнана йогата реалността не се свързва с осезаемото и това, което може да бъде възприето. Реалността не е удоволствията, които човек изпитва или материалните неща, които трупа. Тук става дума за безусловната реалност, която се нарича САТ. Абсолютната реалност е тази, която не е ограничена от времето или пространството. Тя е реалност, която съществува в миналото, настоящето и бъдещето. Тя е неизменна реалност, която няма начало, среда и край.

Виждайки и осъзнавайки Абсолютната реалност, че разчупи външната обвивка с която е покрит света ни. След като тази външна обвивка бъде свалена светът ще става все по-малко желано място, а желанието за възприемане на Абсолютната реалност ще става все по-силно.

Но как отделните хора виждат САТ или Абсолютната реалност? Никой не трябва да се оттегля в пущинака или да напуска цивилизования свят. Има средства с които да се освободите от илюзиите на светския свят. Тези средства се наричат Садхана Чатуштая или Четирите вида спасение.

 1. Вивека – това е първият етап на спасението. Това е мястото където човек се учи как да разграничава реалното от нереалното, постоянните и непостоянните неща, Аз-ът и това което не е същността на човека. Вивека се постига само чрез Божията благодат. Тя от своя страна се постига, чрез осъзнаването и позволяването на това да бъдете инструмент на Бога.
 2. Вайрагя – това е етапа на безстрастие. В този етап човек се учи как да се отдели от нещата, които са временни.
 3. Шад – Сампат – това е етапа на шестте сили: Сама, Дама, Упарати, Титикша, Шрадха и Самадхана.
  • Сама – спокойствие на ума, когато желанията са изкоренени.
  • Дама – рационален контрол на сетивата.
  • Упарати – съзнателно усилие да се отклоняват желанията за плътска наслада.
  • Титикша – издръжливост на жега и студ, удоволствия и болка.
  • Шрадха – вяра в гуруто, Ведите и в себе си.
  • Самадхана – това е етапа в който се постига перфектна концентрация.
 4. Мумукшутва – когато са постигнати предните три средства за спасение идва желанието да се освободите от колелото на ражданията и умиранията или Мумукшутва.

Когато човек изпълни тези 4 етапа той трябва да се обърне към своя гуру, който да го запознае с неговата истинска същност.

Рейтинг:

Свързани продукти

YOGA MAT KAILASH PREMIUM - постелка/шалте за йога, материал PVC, BODHI YOGA
46.20
лв
Изненада при поръчка над 60 лв.
ECOPRO - постелка/шалте за йога с натурална гума, BODHI YOGA
143.00
лв
Безплатна доставка + ПОДАРЪК ИЗНЕНАДА!
QI YO AJNA UNITY MAT - овална постелка за йога, QI YO MULTIYOGA
204.00
лв
Безплатна доставка + ПОДАРЪК ИЗНЕНАДА!
TPE YOGA MAT LOTUS PRO - постелка/шалте за йога, BODHI YOGA
96.20
лв
+ ПОДАРЪК ИЗНЕНАДА!

Отзиви

Коментирай
loading...