Назад до Природа и здраве

За една година популацията на пчели в САЩ е намаляла между 40% и 60%

През последната година сме свидетели на най-голямото измиране на пчели от 9 години насам. Пчеларите в САЩ съобщават, че са загубили средно 42.1% от кошерите си от Април миналата година до сега. Най-големи загуби са регистрирани през лятото – факт, който тревожи много ентомолозите. Пчеларите споделят, че са загубили 2 от всеки 5 кошера и сега, за да възвърнат предишния брой, трябва да разделят оцелелите кошери.

Такова масово измиране на пчели показва ясно, че се случва нещо катастрофално в агро-екологичните системи в САЩ. Най-сериозни са били пораженията в Делауер, Илинойс, Айова, Мейн, Мериленд, Оклахома, Пенсилвания и Уисконсин, където загубите на кошери са около 60%.

Тези цифри са много стряскащи, но това което тормози още повече ентомолозите е, че за първи път по-големи загуби на пчели са регистрирани през лятото, вместо през зимата. През миналото лято пчеларите са загубили средно 27.4% от своите пчели. 

Какво се случва?

Учените, които се занимават с този проблем вярват, че проблема се дължи на липсата на достатъчно храна, пестицидите и акарите. Според Дик Роджърс, лобист на водещия производител на пестициди Bayer, измирането на пчелите „не е нещо необичайно“, добавяйки, че общия размер на кошерите се е увеличил от 2.64 милиона на 2.74 милиона през 2015г.

Статистическото измерване на кошерите обаче не отразява цялата картина. Повечето пчелари разделят кошерите си, за да възвърнат големите загуби, но това поставя оцелелите пчели на ръба.

Според специалистите една от възможните причини за масовото измиране на пчели са никотиноидните пестициди, по-голяма част от които се произвеждат от Bayer. Те се нанасят още върху семената на реколтата, което означава, че веднъж засадена новата реколта расте с вграден инсектицид. Има разгорещен дебат за това дали тези пестициди носят съществена полза на културите и дали тяхната прекомерна употреба съвпада с намаляващите популации от пчели.

Европейския съюз признава връзката между неоникотиноидните пестициди и здравето на пчелите и поради това е наложил ограничения на тяхната употреба. В едно от проучванията на Европейската комисия са открити доказателства, че тези пестициди потенциално действат като невротоксини, спрямо хората. Bayer, разбира се, яростно отрича всякаква връзка между нейните продукти и измирането на пчелите или някакви отрицателни ефекти върху хората.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...