За какво могат да ни бъдат полезни черупките от яйца
Почти всички хора изхвърлят черупките от яйца, след като са приключили с готвенето. Малцина са онези, които са наясно с многобройните ползи за здравето, които носят черупките.
Яйчените черупки са най-добрия естествен източник на калций, освен това са много лесни за храносмилане и усвояване от организма. Техните здравословни качества се засилват и от наличието на редица други ценни минерали.
Калцият, който се среща в черупките от яйца е същия, от който са изградени нашите кости и зъби. Освен за костите калция е много важен още за мускулите и нервната система. Натрошените на ситно черупки са лесни за усвояване от организма и това е потвърдено от редица проучвания направени от Националния институт по здравеопазване в САЩ. Употребата на натрошени яйчени черупки намалява кръвното налягане, понижава нивата на холестерол и разбира се укрепва костите.
Половин супена лъжица стриди яйчени черупки е достатъчно, за да осигури около 90% от препоръчителната дневна доза за възрастен човек, тъй като в нея се съдържат около 1000 – 1500 мг. калций.
Ето как лесно и бързо да се възползвате от употребата на черупките от яйца:
- Първо сварете яйцата за около 10 минути, за да премахнете вредните бактерии.
- След това оставете сварените яйца да се охладят.
- Обелете яйцата и натрошете на ситно техните черупки.
- Съхранявайте ситно натрошените черупки в предварително стерилизиран буркан.
- За да използвате натрошените черупки като естествен източник на калций просто ги добавете към смутита или тестени изделия.
Отзиви