КОЛЕДЕН БАЗАР - НАМАЛЕНИЯ ДО - 50%
Назад до Природа и здраве

Квероцин - имунитет с 4 съставки

На шега често казваме, че един от най-големите страхове на българина е „да не настине“.

Т.нар. „обикновена настинка“ всъщност е общоприетото наименование за банален ринит или назофарингит, който в над 90% от случаите е с вирусен произход. Добре познати са началните симптоми на вече развиващата се вироза – студени тръпки, обща отпадналост, „драскане“ на гърлото и др. Обикновено те се развиват 12-24 часа от заразяването.

Парадоксално, но колкото и да се страхуват нашите пациенти от настинката, някои не са склонни да отделят време и средства, за да се справят с това заболяване, защото не го считат за такова. Един от малкото положителни аспекти на SARS-CoV-2 пандемията е, че схващането „ще ми мине само“ сериозно загуби сила. Големите страхове, обаче, като този за здравето, имат още едно негативно свойство – друга част от пациентите стигат до крайности. Например да приемат антибиотици „профилактично“.

Вирусите имат обособена природа и жизнен цикъл

Причините да има толкова много погрешни схващания и съответно неефективни действия са особените природа и жизнен цикъл на вирусите. Те са вътреклетъчни паразити – овладяват клетката на гостоприемника и я препрограмират да работи за техните нужди. Извън клетката вирусът няма метаболизъм, т.е. по същество той не е жив, вследствие на което антибиотиците няма как да му подействат.

Тук идва второто голямо предизвикателство при лечението на вирозите. Извън тялото вирусите могат да бъдат унищожени сравнително лесно – UV лъчение, дезинфектанти, температура и пр. Веднъж проникнали в клетката обаче, те стават изключително трудни за убиване, защото процесите, които овладяват, са нормалният метаболизъм на нашите клетки. Ако решим да пречим на тези процеси с химични агенти – лекарства, има сериозен риск да увредим целия организъм. Единственият начин да се спре инвазията на вирусите е имунната ни система поетапно да унищожи поразените клетки, без да допусне заразяването на нови.

Противовирусният препарат забавя максимално жизнения цикъл (репликацията) на вирусите, за да могат имунните клетки да наваксат. Забавянето на репликацията само по себе си не винаги е достатъчно. Необходимо е имунните фактори да действат адекватно и бързо, за да унищожат свободно циркулиращите вирусни частици и заразените с тях клетки.

Понякога, в случай на масирана инвазия, както се случва често при Корона вирусна инфекция например, се провокира свръхреакция на имунната система – т.нар. цитокинова буря. Името ѝ се дължи на свръхпродукция на цитокини – възпалителните протеини, отделяни от имунните клетки. Възпалението е защитна реакция, което има за цел да създаде подходяща среда за действие на факторите на имунитета. Когато тази реакция е твърде силна или продължителна,  може да се стигне до увреждане на организма. В тежки случаи до полиорганна недостатъчност и смърт.


Адекватният и навременен имунен отговор са основополагащи за предпазване от заразяване или за благоприятно (леко) протичане на заболяването

  • Кверцетин е биологична субстанция, която повлиява положително върху факторите на имунитета – допринася за поддържането на високи нива на интерферон гама, който условно казано е „добрият“ интерферон. Интерферон гама основно увеличава скоростта на производството на антитела.
  • На цинка се приписват сериозни противовирусни свойства. Причината за цинкова суплементация при болни от остра вироза обаче е, че цинкът е от основно значение за нормалното функциониране на имунната система. Скорошно проучване показва, че при около 20% от пациентите в нашия географски пояс има хроничен цинков недостиг, основно поради особености на диетата. За сравнение подобни нива на цинков дефицит са характерни за страни от третия свят като Камерун например.
  • Спирулината е добре позната и с достатъчно доказателства за употреба при пациенти с ОВИ. Нейният ефект е преди всичко да помага за увеличаване активността на NK cells, т.нар. убийци, които имат за задача да намират и унищожават увредени клетки – ракови, остарели и т.н. NK клетките са първата линия имунна защита. Те са тези, които елиминират заразените с вируси клетки на макроорганизма. Казано с прости думи и няколко големи компромиса – колкото по-бързо и ефективно работят те, толкова по-бързо оздравяваме.

 В заключение: суплементирането на болните от ОВИ с комбинацията от Хумусна киселина, Кверцетин, Спирулина и Цинк се предполага да доведе до по-бързо приключване на боледуването и намален риск от развитие на усложнения.

Препаратът, който аз препоръчвам на моите пациенти, е QUEROZIN®, защото очаквам:

  •  Пациентът бързо да оздравее – дозировката в първите два дни е максимално силна
  •  По-висока сигурност – четирите съставки на QUEROZIN ® ме карат да се чувствам по-сигурен в положителния резултат за пациента.
  •  Безопасност – може да се комбинира с всякакви симптоматични средства според конкретния случай.

 

квероцин

Рейтинг:
3.0/5 на базата на 2 оценки

Отзиви

Коментирай
loading...