🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Природа и здраве

Светлината от електронни устройства може да причини безсъние или промяна в режима ви на спане

Изкуствената светлина може да има силен ефект върху съня ви и начина ви на спане - така твърди доктор Чарлз Чейзлер, професор по сънна медицина в Медицински университет - Харвард. Особено внимание в изследването му е отделено на електронните устойства и светлината, която те излъчват - примерно, светещият дисплей на електронния будилник.

Съвсем сериозно се смята, че подобни източници на светлина могат да причинят безсъние или сериозни нарушения в механизма на съня.  Доктор Чейзлер препоръчва пълната тъмнина при спане, ненарушавана от всякакви паразитни светлини.

Интересен факт в подкрепа на това твърдение е това, че преди масовото въвеждане на изкуственото осветление, хората са имали навика да си лягат и да стават няколко пъти през тъмната част на деня. Въвеждането на електрическата крушка е променило до голяма степен начина на живот и сън на цялото човечество. Вероятно увеличаването на излагане на светлина по време на сън от все повече разнообразни източници ще доведе и до по-нататъшни промени с глобален характер.
Важно да се спомене  в случая е, че според редица учени, ритъмът на редуване на сън-буден период и пак сън в тъмната част на деня е естествен и би могъл да повлияе много добре при редица заболявания, свързани с депресия и стрес. За съжаление, този модел е трудно приложим в днешното напрегнато ежедневие.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...