Назад до Природа и здраве

Науката доказа, че прегръщането на дървета е полезно за здравето

Много от вас сигурно са чували, че има хора, които обичат да прегръщат дървета. Знаете ли обаче, че това може да има положителен ефект върху здравето? В интерес на истината, дори не е нужно да прегръщате дърво, за да изпитате положителен ефект върху здравето. Достатъчно е просто да бъдете сред дървета и растения в природата.

В една от книгите на Матю Силвърстоун, озаглавена „Заслепени от науката“ (Blinded By Science) са дадени доказателства за здравословните ползи от дърветата. Те могат да помогнат при депресия, главоболие и подобряват концентрацията. Това се практикувало от древни времена и не просто някакво ново откритие.

В книгата са цитирани множество различни проучвания, които показват екстремните физиологични и психологични ефекти по отношение на психическото здраве и благополучие на деца, които редовно си взаимодействат с растения и дървета.

Заключението на обществен здравен доклад, изследващ връзката между зелените площи и психическото здраве е следното: „Достъпът до природата допринася в значителна степен за нашето умствено и физическо благосъстояние."

Направени са и много други проучвания, които показват ефективността на природата, при облекчаване на симптомите на депресия и изостряне на вниманието. Може би точно връщането към първичното, основното, земното е това към което трябва да се съсредоточим в този забързан свят.

Друг здравен доклад посочва: „Безопасните зелени площи могат да бъдат ефективно, колкото предписани лекарства, при лечение на някои форми на психични заболявания.“

Според Матю Силвърстоун гореизброените заключения доказват научно ползите за здравето ни от вибрационните свойства на дърветата и растенията.

По какъв начин вибрациите на растенията въздействат върху нас?

Всичко в този свят вибрира с определена честота. Различните вибрации засягат биологичното поведение. Затова е естествено, когато докоснете дърво или се намирате в близост до дървета , тяхната различна вибрация да се отрази на различни биологични поведения във вашето тяло.

Представете си само, ако докторите можеха да предпишат по един час на ден прекаран в гората, вместо обичайните фармацевтични лекарства, със съпровождащите ги странични ефекти.

Всичко това може би ви изглежда като сладки приказки за наивници, но какво губите ако пробвате? Със сигурност е полезно да се пробва. Това може да има допълнителен положителен ефект и при други лечения.

В Япония например много хора практикуват т.н „къпане в гората“ (forest bathing). Те прекарват много време в гората, черпейки от нейната вековна мъдрост. Правят дълги разходки сред дърветата, като по този начин стимулират имунната си система. В Даоизма учениците се насърчават да медитират сред дърветата, тъй като се вярва, че дърветата абсорбират негативната енергия и я заменят със здравословна такава. На дърветата се гледа като на източник на източник на емоционално и физическо изцеление. Те самите се разглеждат в Даоизма като едни медитатори, които абсорбират универсални енергии.

Какво можете да започнете да правете още сега?

1. Поставете растения в офиса или там където работите.
2. Когато излизате на разходка избирайте маршрути, които преминават през паркове или гористи местности.
3. Водете семейството и приятелите в по-често в залесени райони, където можете да си правите пикници и да си играете с децата.
4. Ако имате свободно място си направете зеленчукова градина. По този начин ще се свържете с храната си и със Земята.
5. Засадете колкото може повече дървета в двора си или на места, които чувствате, че имат нужда от дървета.
6. Отделете необходимото време да бъдете сред дървета всеки ден или поне през ден. Не се страхувайте или срамувате от това да прегърнете дърво на публично място, ако усещате, че точно това имате нужда в този момент.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 8 оценки

Отзиви

ЕЛИ ГРЪНЧАРОВА МНОГО ОТДАВНА ПРЕГРЪЩАМ ДЪРВЕТАТА Р ТЪРСЯ ТЯХНАТА СИЛА И ЕНЕРГИЯ ЗА КОЕТО ИМ БЛАГОДАРЯ!!!ВИНАГИ КОГАТО ИМАМ ВЪЗМОЖНОСТ ИМ СИ РАДВАМ!!!!!
Светла
Българската гора загива - секат на поразия, боледува от болести и вредители. Затова скоро няма да има дървета, които да прегръщаме.
Моника
Аз много обичам да се облягам или подпирам на дървета и не само за снимки. Това с прегръщането е нещо по ново!
Анонимен
Това наистина са сладки приказки, но за умни хора! Дори за всяка зодия си има подходящо дърво!Докато намерите кое отговаря за вашата-прегръщайте наред! Грешка няма.
И не само вибрации а е взаимодействие и на биополета. Това могат да си го обяснят добре радиостезистите.
Виж още отзиви
Коментирай
loading...