Назад до Природа и здраве

7 причини да консумираме повече нар – не напразно обявен за супер храна

Често нарът е класифициран като супер храна, поради многобройните му ползи за човешкото здраве. Смята се за един от най-старите плодове на планетата, който се консумира от стотици хиляди години насам. В някои култури се възприема и като символ на надеждата и изобилието. 

Съществуват много причини, поради които е особено полезно да се консумира нар, някои от тях ще изброим сега:

1. Вкусен и хранителен. Отличен антиоксидант

Нарът е пълен с малки червено-розови семена, които притежават уникална смесица от хрупкавост и сочност , изпълнени с висока хранителна стойност. Плодът е силен източник на фибри, което предразполага към по-добро храносмилане. Съдържа витамини и минерали, като Витамин А и Ц, желязо и други. Притежава голямо количество антиоксиданти. Полезен за защита и подсилване на имунитета.

2. Полезен за сърцето

Нарът съдържа вещества познати като полифеноли – това са много мощни антиоксиданти, които осигуряват добра сърдечна защита. 

3. В помощ при борбата с рак на простата

Проучвания показват, че ежедневният прием на чаша сок от нар може значително да забави напредъка на рака на простата. Изследване направено в Технолигичният институт на Израел потвърждава убедително това действие.

4. При артритни заболявания

Семената на нара са богати на противовъзпалителни съединения, които са изключително полезни за страдащите от заболявания като артрит, ревматоиден артрит, остеоартрит и други, както и за тяхната навременна превенция.

5. Понижава нивата на стреса

Плодът намалява нивата на кортизола, който е хормон свързан със стреса. В условия на стрес, хормонът се увеличава. Хората предразположени към по-чести стресови ситуации е добре да консумират нар или сок от нар редовно.

6. Полезен за кожата

Ако се стремите да запазите красивият си външен вид по естествен начин, без да използвате агресивни козметични продукти, то нарът е вашият плод. Мощните полифенолни съединения, съдържащи се в него имат силата да забавят процесите на стареене. Органичният сок от нар има способността да прониква добре в кожните клетки и да хидратира и подхранва кожата с ценни микроелемeнти. Смачканите семена на плода са отлично средство за ексфолиране и премахване на мъртвите клетки от горните слоеве на кожата.

7. За повишаване на либидото

От древни времена червеният и сочен нар е бил смятан са символ на плодородието. Това е в резултат на възможността му да увеличава нивата на тестостерон при жените и мъжете. Нарът съдържа някои съединения, които са сходни с определени полови стероиди, намиращи се в човешкото тяло – следователно увеличава желанието и издръжливостта.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 4 оценки

Отзиви

Сега преоткривам този плод.Благодаря за информацията
Виж още отзиви
Коментирай
loading...