Назад до Природа и здраве

Какво представлява Звуколечението?

Звуците се използват като инструмент за лечение от множество култури по земята в продължение на хиляди години. Различните народи използват различни методи и техники на звуколечение, но в крайна сметка резултата е един и същ – преминаване от състояние на емоционален, физически и психически дисбаланс, към балансирано и стабилно състояние.

Как действа звуколечението?

Звуците по един развлекателен начин подпомагат и улесняват промените в мозъчните вълни. Звуците синхронизират променливите мозъчни вълни като им осигуряват една стабилна честота, към която те да се настроят. Чрез използването на ритми и честоти, мозъчните вълни могат да се настройват към своето нормално състояние. Могат да се променят бета вълните (нормално будно състояние) към алфа вълни (спокойно съзнание). Звуците могат да ни помогнат да достигнем дори до тета вълни (медиативно състояние) и делта вълни (сън, състояние на вътрешно лечение).

Същата концепция се използва и по време на медитация, посредством регулиране на дишането. При използването на звуци, тяхната честота е това, което влияе на мозъчните вълни.

Какво представлява звуколечението?

Звукотерапията е едновременно пасивно и активно преживяване. Пасивния аспект се състои в това, че звуците успокояват и забавят дишането. По този начин се подготвяме да се превърнем в един своеобразен приемник на звука. В това състояние на съзнанието, всеки звук, който достига става по-ясен и разбираем. Звуците отъпкват пътя към достигането на това състояние на покой, точно както мантрите помагат да се достигне до покоя при медитация.

Важно е да се знае, че съзнанието играе много важна роля в нашето собствено изцеление. Вокалните звуци са един невероятно мощен метод за настройване на нашия най-голям вибрационен инструмент – собственото ни тяло. За постигане на по-голямо чувство на баланс в ежедневието може да се добавят някои тонизиращи вокални упражнения и ефективни упражнения за дишане.

Как да дефинираме енергийното тяло?

Ако можем да променим гледната си точка, можем да разрешим и проблемите, които ни пречат да изпитаме нашата оптимална хомеостаза. Звуците не само подпомагат релаксацията, но и намират път към зоните на енергийни блокажи. Тези зони на енергийни блокажи могат да се намират във физическото тяло, финото тяло или и в двете.

Физическото тяло изпитва локална болка и дискомфорт. Използването на камертон и особено остеофоничен камертон (те вибрират на по-ниски честоти) стимулира освобождаването на азотен оксид, молекули на свободните радикали. По този начин се постига един положителен ефект върху разпространението и контролирането на болката. Казано по друг начин тези честоти влияят на нашата слухова система, което дава възможност да се промени отношението към болката.

Фините тела са нашите енергийни тела. Това е тялото, където се намира нашата жизнена енергия и сила, обикновено наричана Ци, Чи или Прана. В китайската медицина, меридианните точки се използват за точно определяне на областите, които блокират енергийния поток към нашите физически и фини тела. Известно е, че тялото има хиляди такива меридианни линии, които са очертани по същия начин по който се очертават географските ширини и дължини на земята.

Фините тела притежават дисбаланси и травми, които могат да се проявят в нашите физически тела. За това е важно да се лекува и балансира не само физическия тяло, а и ума и духа.

Звуците имат способността да се отразят положително на цялото ни същество. Ако приложим честотите на камертона можем да помогнем на блокираната енергия от минали преживявания да се придвижи към енергийната филтрационна система на всяка една чакра. По този начин блокираната енергия се рециклира и се превръща отново в здравословна жизнена енергия.

Какво могат да излекуват звуците?

Използването на звуколечение може да помогне в много ситуации, включително:

  • Проблеми със съня;
  • Безпокойство;
  • Депресия;
  • Редуциране на стреса;
  • За успокояване на болката;
  • Посттравматичен стрес и др.
Оказва ли влияние околната среда?

Трябва добре да проучим какви звуци присъстват в нашето жизнено пространство. Силните звуци увеличават нивата на стрес и създават дисбаланс в нервната ни система, понижава имунитета и в някои екстремни ситуации могат да доведат до загуба на слуха.

Когато сме стресирани връзката със звуците се променя и ежедневните звуци започват да се преекспонират, което води до допълнително увеличаване на стреса. Посредством използването на звукови терапии можем да се превърнем в по-добри слушатели и да сме по-наясно със звуците, които слушаме.

Много хора вече осъзнават ползите от здравословното хранене, но абсолютно същото важи и за звуците. Песнопенията и звуците могат да ни помогнат да бъдем по-уравновесени и центрирани.

Тялото, ума и духа винаги трябва да бъдат уравновесени, но за съжаление в забързаното ежедневие има твърде много външни дразнители (включително звуци), които пречат на личното внимание и достигането на по-добро състояние на хармония. Звуците са много мощен инструмент, който може да ни помогне да достигнем до това блажено състояние на вътрешен мир, което така силно желеем.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 3 оценки

Свързани продукти

Отзиви

Коментирай
loading...