🎁 Подаръци за ДИПЛОМИРАНЕ 🎁
Назад до Природа и здраве

Мултивитамини: Как да изберете подходящи сред толкова много на пазара

Ако поне веднъж сте търсили витамини в близката аптека или сте искали да поръчате такива в сайт, предлагащ хранителни добавки, то вероятно сте били поразени от броя на различни мултивитамини, борещи се за вашето внимание. И не е чудно, че са толкова много. Голяма част от хората днес помагат на организма си с витамини, много често с мултивитамини.

Но този огромен избор може да се окаже проблем. Как да изберете най-добрия мултивитамин? Какво да търсите? За какво да внимавате?

Отговорите на тези и други въпроси сме поместили в следващите редове, в които ще откриете всичко, което трябва да знаете за мултивитамините.

Какво разбираме под мултивитамини?

Казано по-просто, мултивитамините са добавки, които са предназначени да ви помогнат да постигнете дневния препоръчителен прием на разнообразието от витамини и минерали, от които тялото ви се нуждае, за да функционира най-добре. Тъй като изследванията показват, че повечето от нас просто не могат да постигнат това само чрез храна, мултивитамините често са полезно (и необходимо) средство за запълване на празнините.

Звучи доста просто, нали? На пазара можем да открием огромно разнообразие от мултивитамини за различни възрастови групи, с различни основни елементи, с биоактивни вещества като лутеин и зеаксантин, глутатион, омега-3 или CoQ10. Това значително затруднява избора ни.

Имате ли нужда от мултивитамини?

Ако търсите кратък отговор на този въпрос, то той най-вероятно би бил: Да, вероятно имате нужда от мулти витамини. Защо? Защото е доказано, че колкото и здравословно да се храните, не можете да приемете всички необходими витамини и минерали само с храната.

Мултивитамините са многофункционални, когато става въпрос за нашето здраве. Те ни осигуряват доза витамини и минерали, от които се нуждаем всеки ден, независимо от възрастта и пола.

Независимо дали просто се нуждаете от ежедневна помощ или истинско насищане с хранителни вещества, пълен спектър мултивитамини ще ви помогне да постигнете целта си.

Въздействието, което мултивитамините имат върху тялото е добре познато. Тъй като разнообразните витамини и минерали играят критична роля в клетките, тъканите и органите, качествените мултивитамини поддържат различни структури и функции в нашето тяло, сред които костите, кожата, имунната система, очите, сърцето и други.

За какво да внимавате, когато избирате мултивитамини?

Мултивитамините се предлагат в голямо разнообразие от формулировки и форми (можете да ги откриете на капсули, в течна форма, като желирани таблетки...) и не всички са създадени еднакви.

Освен ако нямате проблеми с преглъщането на хапчета, експертите препоръчват да избягвате желираните мултивитамини. Те често съдържат добавена захар и могат да допринесат с допълнителни въглехидрати и калории към вашата диета.

Като оставим това на страна, добре е да обръщате специално внимание на количеството от всеки елемент, който мултивитамините осигуряват. Фокусирайте се върху това каква част от дневната препоръчителна доза на определените хранителни вещества осигурява продуктът. Ако е прекалено малко, няма смисъл да го купувате. Друго нещо, на което е добре да обърнете внимание, са общите характеристики на продукта. Дали е веган? Дали съдържа глутен и ГМО? Какви са допълващите съставки? Колкото по-кратък е този списък, толкова по-добре.

Как да изберете качествени мултивитамини?

Ясно е, че нуждите на всеки човек са различни, както и хранителните дефицити. Въпреки това, възможно е да изберем мутливитамини, които могат да бъдат от полза на цялото семейство. Търсете такива, който съдържат добро количество витамини A, C, D3, E, K1 и K2 и осемте витамина B (тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, В6, биотин, фолиева киселина и В12).

Важно е също така да обърнете внимание на основните минерали като: калций, магнезий, калий, цинк и желязо, както и често пренебрегвани минерали като йод, селен, мед, манган, молибден и хром.

Въпреки че формите на различните витамини и минерали често остават на заден план, експертите препоръчват да търсите мултивитамини, съдържащи нежни, бионалични, биоактивни форми, като хелатни минерали и метилирани витамини от група В, тъй като те могат да гарантират, че тялото ви усвоява по-голяма част от необходимите хранителни вещества.

Имат ли нужда различните групи хора от различни мултивитамини?

Някои мултивитамини са в съответствие с хранителните модели и културните хранителни вярвания и практики на хората. Един пример за това са веган мултивитамини. Тези формули изключват съставки от животински произход (така че няма D3, извлечен от мазни риби, например) и обикновено използват растителни продукти.

Хората в различни етапи от живота си, също може да се нуждаят от различни мултивитамини. Специализиран мултивитамин за пренатална подкрепа при жени, които се опитват да забременеят или които са бременни, например, трябва да съдържа по-високи нива на ключови хранителни вещества, особено желязо, калций, витамин D3, йод и някои витамини от група В – като фолиева киселина.

Децата и тийнейджърите също имат уникални ежедневни нужди от витамини и минерали, както и горни дневни поносими нива на прием, които не трябва да се превишават, освен ако не са изрично препоръчани и одобрени от лекар.

Въпреки това, ако не попадате към никоя от изброените категории, а просто сте възрастен човек, който иска да подпомогне тялото си с мултивитамини, една стандартна добавка ще ви свърши чудесна работа.

С толкова много мултивитамини, от които да избирате, изборът на един продукт може да ви се стори сложна задача. Когато търсите перфектния мултивитамин, проверете етикета, за да се уверите, че съдържа полезни количества от всички витамини и минерали, от които се нуждаете, потърсете добавянето на други полезни биоактивни или растителни съставки и се уверете, че не съдържа никакви алергени или добавки, които е добре да избягвате.

Рейтинг:

Отзиви

Коментирай
loading...