Назад до Природа и здраве

Какво представлява вируса Зика и колко опасен може да бъде?

В последните седмици вируса Зика се превърна в истинска медийна сензация. Болестта се разпространява бързо в Южна и Централна Америка и много хора искат за знаят повече за този вирус.

„Миналата година бе открита в Южна и Централна Америка и в момента се разпространява експлозивно“ - заяви генералния директор на Световната Здравна Организация, Маргарет Чан на брифинг в Женева.

Маргарет Чан споделя още: „В последните седмици рисковия профил на вируса Зика се промени от слаба заплаха до вирус със застрашителни размери на разпространение. Особено големи тревоги буди повишената честота на Микроцефалия" (вродена малформация, при която обиколката на главата на детето изостава двукратно под нормата за съответната възраст).

Вече има потвърдени случаи на болестта в САЩ и Европа. Според Световната Здравна Организация болестта ще се разпространи из цяла Централна, Южна и Северна Америка, с изключение на две страни (Канада и Чили). Основния преносител на заразата са определен вид комари, но Зика може да се предава и при преливане на кръв, ако вливаната кръв съдържа вируса.

Симптомите на заболяването са сходни с тези на обикновения грип и включват висока температура, кожни обриви, болки в ставите и зачервени очи. Само 1 на всеки 5 души изложени на вируса развиват заболяването, като обикновено това става в рамките на една седмица.

Вируса Зика е изключително опасен за бременните жени, тъй като може да доведе до тежки вродени дефекти за бебето, най-често Микроцефалия. Бебетата с това заболяване се раждат с много по-малка глава от нормалното и мозъка им не се развива нормално в утробата на майката. Обикновено Микроцефалията е съпроводена и с други усложнения като гърчове, загуба на зрение и умствена изостаналост.

Според д-р Бет Бел от Центъра за контрол на заболяванията, броя на заразените с вируса в САЩ ще се увеличава. Заразата ще се пренася от хора, които се завръщат от засегнатите държави. Въпреки това, засега е малко вероятно щатите да бъдат засегнати от по-сериозно разпространение на вируса.

От Световната Здравна Организация препоръчват бременните жени и жените, които могат скоро да забременеят да отложат своите планове за пътуване до засегнатите страни. Вече 4 от засегнатите държави – Колумбия, Еквадор, Ел Салвадор и Ямайка са препоръчали на гражданите си да избягват забременяване, докато не се ограничи разпространението на вируса.

Неприятната новина е, че все още няма разработена ваксина за вируса Зика. Засега той може да се избегне само, ако се избегне ухапване от комарите, които пренасят вируса. Властите в засегнатите държави препоръчват да се носят дрехи с дълги крачоли и ръкави и да се използват препарати против комари. Освен разпространените препарати на пазара, някои етерични масла също предоставят много добра защита срещу комари. Маслата от цитронела, лимонена трева и евкалипт отблъскват по естествен начин коварните насекоми.

Учените се надяват в близко бъдеще да научат повече за вируса и най-вече за това как той се отразява на плода по време на бременност. А до тогава много хора трябва да преосмислят своите ваканционни планове до Ямайка например.

Рейтинг:
5.0/5 на базата на 1 оценка

Свързани продукти

НИЙМ - пречистване на кръвта - 325 мг. x 90 капсули
43.00
лв
Изненада при поръчка над 60 лв.

Отзиви

Коментирай
loading...