🥗 Актуални продукти в промоция на NEWAGE.BG
Назад до Природа и здраве

Някои от най-добрите лечебни растения в природата

В природата има стотици билки, цветя, плодове и растения, които имат много ценни лечебни свойства. Лечебните растения имат противовъзпалителни, противогъбични, репелентни, антисептични, отхрачващи, антибактериални, детоксикиращи и антихисматични свойства. Те облекчават болката и съдействат за сваляне на висока температура. Представяме ви списък с растения от дивата природа, които могат да помогнат при наранявания, ухапвания, болка и др.

Женска папрат

Това растение се използва за лечение на ужилвания от коприва. Женската папрат е едно от най-старите растения на Земята. Вземете женска папрат и я смачкайте между дланите си. Сокът от това растение облекчава изгарянията от коприва. Растението помага още при ужилвания и изгаряния. Женската папрат се среща почти в цяла Северна Америка, но е най-разпространена в по-влажните райони като Северозападната част на Тихия океан.

Калифорнийски мак

Калифорнийския мак е много ефективно растение за облекчаване на тревожност. Правилната му дозировка го прави безопасно дори за употреба при възбудени деца. Може да се консумира под формата на чай за бързо облекчаване на нервност и напрежение. По-силна отвара от Калифорнийски мак помага и за облекчаване на болката.

Вратига

Вратигата е древно лечебно растение, което се използва най-вече за отблъскване на насекоми. Растението има и други приложения като например ароматизиране на бира и ястия. Вземете листа от растението и ги разтрийте върху кожата си. Това осигурява един много добър репелентен ефект. Освен за предпазване от насекоми, Вратигата се използва още и за лечение при чревни паразити. Сокът от това растение е отровен, но консумацията на няколко листа не е вредна.

Исоп (Корейска мента)

Исопа се използва при главоболие, гадене, нервност и умора. Известен е още с наименованията Корейска мента или Индийска мента и е доста ефективен антивирусен продукт. Използва се много често при борба с настина и грип. Растението може да се консумира директно или да се направи на чай, за извличане на максимални ползи.

Люцерна

Люцерната се използва като основна храна за добитъка поради една причина – това растение е невероятно богато на минерали, хранителни вещества и други съединения, подпомагащи здравето. Люцерната е с произход Средиземноморието и Близкия изток, а в наши дни се среща в по-голяма част от Европа, Южна и Северна Америка. Има лечебен ефект при гадене, камъни в бъбреците, болка в бъбреците и др. Люцерната е мощен диуретик, има стимулиращо действие и подпомага възстановяването на организма след боледуване. Люцерната помага много за прочистване на черния дроб и червата. Ако се използва продължително време помага и за намаляване на холестерола.

Коча билка

 

Кочата билка е известна с това, че буквално води котките до пристрастяване, но тя има и редица здравословни свойства за хората. Кочата билка облекчава симптомите на настинка. Използва още при лечение на треска, защото подпомага изпотяването. Кочата билка се използва за спиране на прекомерно кървене и подуване. Това растение е полезно още при газове, стомашни болки и мигрена. Стимулира контракциите на матката, затова не трябва да се консумира от бременни жени.

Градински чай

Градинския чай е една невероятно полезна билка, смятана от мнозина дори за най-полезната билка. Той има противовъзпалителни, антиоксидантни и противогъбични свойства. Преди появата на хладилниците градинския чай се е използвал като консервант за месо. Градинския чай подпомага храносмилането, облекчава спазмите, намалява възпаленията и подуването, помага при изгаряния и убива микробите. Това определено е билка, която всеки трябва да консумира за лечение на определен здравословен проблем или за поддържане на общото благосъстояние на организма.

Червена детелина

Червената детелина произлиза от Европа, Северна Африка и Западна Азия, но вече се е разпространила почти в целия свят. . Червено-розовите цветчета на растението могат да се използват при кашлица и настинка. Освен това имат силно детоксикиращо действие и подпомага пречистването на кръвта.

Майорана

Майораната и риганът често са взаимозаменяеми, но ароматната сладка майорана има малко по-различно действие. Древните гърци са кръстили тази билка „Радостта на планината“. Тя е била тачена по цялото Средиземноморие заради аромата и лечебните си свойства. Майорана има много приложения – подпомага хрнаосмилателната система, има противогъбично, антибактериално и дезинфекциращо действие.

Голям Репей

Репеят е бодливо тръноподобно растение, което се среща в много части на света. Може да стане доста голямо и тогава листата му се оприличават на слонски уши. Бодливите части на репея често се заплитат в козината на домашните любимци или добитъка, но не трябва да мислите за него само като за досадно растение. Репея е много ефективен при лечение на натравяне от отровен бръшлян или отровен дъб. Твърди се още, че помага и при някои ракови заболявания, но тези твърдения все още нямат солидни доказателства.

Моминска вратига

Момината вратига е растение, което има добре познати и изследвани лечебни свойства и медицински ползи. Има силно противовъзпалително свойство и се използва за лечение на артрит, ревматизъм, мигрена и главоболие. Облекчава напрежението и общото безпокойство. Помага още за намаляване на подутини и синини. Моминската вратига е най-полезна, когато се използва всекидневно, но може да се прилага и при конкретни ситуации като болкоуспокояващо средство.

Горска теменуга

 

Горската теменуга произлиза от Европа и Азия, но в момента растението е култивирано по целия свят. Има много приятен и деликатен лилав цвят. Сиропа от горска теменуга се използва за лечение на настинки, грип, кашлица и възпалено гърло. Горската теменуга може да се приема и под формата на чай. Чаят помага за облекчаване на главоболие, болки в мускулите и тялото.

Балканска чубрица

Балканската чубрица е много ефективно растение при ухапвания и ужилвания от насекоми. Това е едно от най-ефективните природни средства защитаващи от насекоми. Произхода на растението е Европа и по-специално Средиземноморието. Освен като антисептик чубрицата се използва и за ароматизиране на месо и други ястия. Всички части на растението са годни за консумация.

Рейтинг:
1.0/5 на базата на 1 оценка

Отзиви

Коментирай
loading...