Назад до Самоконтрол и мотивация

Как да се справите с необоснованите страхове

Още от зората на човечеството страха до голяма степен е механизъм за оцеляване. Така например в миналото, ако се изправите очи в очи с хищник, надбъбречните жлези ще изпомпват повече адреналин, за да ви подготвят за борба или бягство. В наши дни обаче хората много по-често се сблъскват с необосновани страхове, отколкото със страхове свързани с оцеляването.

С развитието на цивилизацията животът е станал по-безопасен за хората и обикновения човек в индустриалния свят се сблъсква с много по-малко непосредствени заплахи. Въпреки това страха се е запазил.

Вместо да се страхуваме от лъвове, тигри и мечки, днес ние се страхуваме от съвсем различни неща, като например да не загубим работата си, общественото мнение за нас, порицанията от шефовете и т.н. Бягството или борбата в тези ситуации не са адекватно решение, но въпреки това ние се паникьосваме от физиологичната реакция на страха.

Когато нашите страхове не отговарят на действителните непосредствени опасности, става въпрос за необосновани страхове. Ако не се изправите срещу тях необоснованите страхове могат да прераснат в перманентно безпокойство, а това вече е сериозен проблем. Това е така, защото нашите мисли създават нашите реалности, според Закона на Привличането. Когато нашите необосновани страхове се развихрят отрицателните емоции създават реалност, която не искаме.

Добрата новина е, че подсъзнателно обикновено „знаем“, че всичко ще бъде наред. Поради това обикновено страховете не се проявяват в най-лошите възможни сценарии. Въпреки това, дори и лошия резултат да не се сбъдне, неоснователните страхове ви карат да изпитвате безпокойство, защото на вибрационно ниво привличате страх и тревожност. Поради това е много важно да се научите как да трансформирате необоснованите страхове в позитивни очаквания. Представяме ви няколко полезни съвета, които ще ви помогнат да направите точно това. Много е важно да изпълнявате всяка стъпка в точната последователност и да им обръщате много сериозно внимание, без да бързате.

Съвети за справяне с необоснованите страхове

1. Дишайте – често изпадаме в паника веднага щом се появят първите признаци на страх и започваме да се притесняваме за всяко малко нещо, което би могло да се обърка. Така например получаваме един имейл от шефа и започваме да се притесняваме дали няма да си загубим работата, как ще изплащаме ипотеката и т.н. Когато отрицателните мисли идват към вас една след друга, СПРЕТЕ и дишайте спокойно и бавно в продължение на поне 1 минута. След като сърдечния ви ритъм се забави и стабилизира, преминете към стъпка 2.

2. Използвайте логиката си – използването на логиката по подходящия начин може да ви помогне да се справите с негативното мислене. Например случвало ли ви се е да будувате през нощта и да не можете да заспите. Колкото повече мислите за това, че не можете да заспите, толкова по-трудно ви става да заспите. Това е един пример за това как един малък страх, който по никакъв начин не застрашава живота ви (страхувате се, че няма да бъдете отпочинали на другия ден), може да се превърне в тревожност, която пък води до едно самоизпълняващо се пророчество (не мога да заспя). Вместо да се фиксирате върху страха си, че не можете да заспите, можете да постигнете покой, като използвате логиката. Помислете си за милиардите хора по света, които спят в този момент и как статистически погледнато е много вероятно и вие да можете да спите спокойно всяка вечер. Това ви връща към многобройните спокойни нощи, които сте имали през живота си. Използвайте логиката, за да успокоите тревожния си ум и да можете да усещате по-рационално конкретните ситуации.

3. Мислете си за най-добрия възможен сценарий – след като ви обземе страх и минете през първите две стъпки на дихателни и логически упражнения е време да завършите с най-добрия възможен сценарий. Визуализирайте как това, което предизвиква вашата реакция на страх, всъщност може да ви бъде полезно. Например, ако шефа ви е казал, че утре иска да дойдете по-рано на работа , за да говори лично с вас, вместо да си мислите, че ще бъдете уволнени се успокойте използвайки първите две стъпки. След това си представете нещо положително, като например „Може би ще ме повишат“ или „Ще ми дадат по-хубав офис“. Помечтайте си малко и оставете въображението ви да се развихри. Представяйте си колкото е възможно повече положителни резултати и влагайте повече усилия в тяхното визуализиране. Това не само ще премахне страха ви, но и ще помогне да постигнете по-добри резултати, тъй като Вселената отговаря на нашите чувства и мисли. Законът на Привличането ви носи това, което излъчват вашите вибрации и енергия.

Тези три стъпки могат да ви помогнат усмирите неоснователните страхове и да не им позволявате да излязат извън контрол. Следващия път, когато изпитате паническа атака успокойте се, мислете логически и започнете бавно да превръщате необоснованите страхове и негативната енергия в обнадеждаващи мисли и идеи. Не забравяйте да следвате стъпките в точно определения ред.

Рейтинг:
4.0/5 на базата на 5 оценки

Свързани продукти

ЕТЕРИЧНО МАСЛО ТАМЯН 10 мл., СТИКС НАТЮРКОЗМЕТИК
53.10
лв
47.79
лв
Промоция -10% Изненада при поръчка над 60 лв.

Отзиви

Коментирай
loading...