Лекуване с мед
- Лекуване с мед
- Лекуване на дихателната система с мед
- Лекуване на очни и болести на носоглътката с мед
- Лекуване на стомашни болести с мед
- Лекуване сърдечно-съдови заболявания с мед
- Лекуване на болести на кръвта и нервната система с мед
- Лекуване болести на опорно-двигателния апарат с мед
- Лекуване на бъбречни заболявания с мед
- Лекуване на чернодробни и жлъчни болести с мед
- Използване на мед при кърмене и гинекологични заболявания
- Какво още може да се направи с мед
Лекуване на стомашни болести с мед
Стомашни болки
- В 1 кг мед се разбъркват 100 г счукан чесън и 250 г орехови ядки. Всичко се вари на водна баня 30 минути. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно.
- Смесват се 500 г мед, 400 г зехтин, 5 супени лъжици стрит на прах и пресят кантарион. Всичко се разбърква много добре. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно 30 минути преди хранене.
Гастрит
- При гастрит с намалена киселиност да се пие мед, разтворен в студена вода.
- При гастрит с увеличена киселиност да се пие чай от кантарион (жълт или черен), подсладен с мед.
Колит
- Смесват се 250 г мед, 250 г зехтин и 1 пакетче медицинска дъвка (счукана). От сместа се приема 3 пъти дневно по 1 супена лъжица 30 минути преди храна.
Язви
- В 250 г мед се прибавя пресятият прах от 5 сухи стрити листа живовлек (независимо широколистен или теснолистен). Приема се 3 пъти дневно по 1 чаена лъжичка 20 минути преди хранене.
- Разбъркват се 200 г зехтин, сокът на 2 лимона и 500 г разтопен на водна баня мед. Приема се по 1 супена лъжица сутрин 30 минути преди хранене.
- В 1 л гроздова ракия се накисват 50 г жълт кантарион (цвят и листа) и 30 г камшик (цвят и листа). След 20 дена (държи се на слънце) течността се прецежда и към нея се прибавят 500 г мед и 300 г зехтин. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене.
- С машинката за мелене на месо се смилат 250 г зелени листа от живовлек и се разбъркват добре в 500 г мед. Болният приема 3 пъти дневно по 1 супена лъжица 30 минути преди хранене.
- Стрива се и се пресява 100 г леко затоплено във фурната червено подъбиче. Болният изяжда 3 пъти дневно 30 минути преди хранене добре размесени 1 чаена лъжичка мед и 1 чаена лъжичка прах от подъбичето.
- В 1 л кипяща вода се варят 10 минути на тих огън по 200 г хвощ, пача трева, цикория и живовлек и по 40 г жълт кантарион и невен. След изстиване отварата се прецежда и към нея се прибавя 2 супени лъжици мед. Пие се 3 пъти дневно 20 минути преди хранене.
При лечението на стомашните заболявания с мед трябва да се знае, че обикновено дневната доза за приемане е от 100 до 120 г, разделен на 3-4 порции, като продължителността на лечението е от 20 дена до 2 месеца, според препоръката на лекуващия лекар. Добре е медът да се разтваря в минерална вода и да се пие 30 минути, до 2 часа преди хранене и 3 часа след храна.
Хроничен запек
- Смесват се 250 г мармалад от сини сливи, 2 супени лъжици мед, 20 г леко препечени, стрити и пресети шушулки майчин лист и по 50 г смлени смокини и стафиди. Приема се по 2 супени лъжици сутрин 20 минути преди закуска.
Хемороиди
- Медът се взема вътрешно като разхлабващо средство, а външно се употребява за обилно намазване, след което се поставя няколко пъти прегъната марля върху болното място.
- 200 г мед се смесва добре с 3 супени лъжици счукани семена от копър. Приема се по 1 супена лъжица сутрин 20 минути преди хранене.
- Разбъркват се добре 1 супена лъжица мед и 3 чаени лъжички пречистена сяра (от аптеката). Приема се по 1 чаена лъжичка сутрин 20 минути преди хранене.
Рейтинг:
4.3/5 на базата на 3 оценки
Отзиви